Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2015

SAD i Kina pred potpisom 30-godišnjeg sporazuma o nuklearnoj energiji

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je dostavio Kongresu prijedlog 30-godišnjeg sporazuma o suradnji s Kinom u miroljubljivom korištenju nuklearne energije...

"Po mom mišljenju, ispunjava sve primjenjive zakonske uvjete i unaprijedit će neširenje te druge strane političke interese Sjedinjenih Država," iznio je Obama u poruci Kongresu koju je izdala Bijela kuća.

Sporazum, koji omogućava prijenos materijala, opreme (uključujući reaktore), komponenata, informacija i tehnologije za nuklearna istraživanja i proizvodnju nuklearne energije, "pruža sveobuhvatan okvir za mirovnu nuklearnu suradnju s Kinom temeljenu na obostranom obvezivanju o nuklearnom neširenju," rekao je Obama.

Sporazum će "promicati, bez predstavljanja nerazumnog rizika, zajedničku obranu i sigurnost", dodao je, pozivajući Kongres na "pozitivno razmatranje".

Obama je istaknuo kako je Kina od 1980-ih postala dio više ugovora i konvencija bez proliferacije te "radila na tijelima nadzora svojeg domaćeg izvoza u skladu s međunarodnim standardima".

Kina i SAD posljednjih desetljeća surađuju na miroljubljivoj upotrebi nuklearne energije, odnosno od potpisivanja sporazuma o suradnji 1985., a koji istječe krajem ove godine, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram