Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2015

Povećanja potražnja za kadrovima u turističkom sektoru

Povodom početka turističke sezone, MojPosao istražio je na više od 400 ispitanika što misle o radu u turizmu i ugostiteljstvu...

Od ispitanika koji su nekad u svom životu radili u turističkoj djelatnosti, najviše ih je bilo zaposleno kao konobar (45%).

Malo manje od trećine (27%) ispitanika je radilo kao šanker, dok ih je 24% radilo kao sobar. Malo manje od petine ispitanika radilo je na poslovima pomoćnog radnika u kuhinji (19%), čistača (19%) i djelatnika na recepciji (19%). Najmanje ispitanika radilo je kao šef sale (2%), pizza majstor (3%) i voditelj restorana (3%).

Od ispitanika koji su već radili u turizmu, njih 68% bi ponovo radilo kod istog poslodavca.

Prema rezultatima istraživanja, hotel je omiljeno mjesto rada u turizmu – 49% odabralo je hotel kao poželjno mjesto rada. Za rad u restoranu zainteresirano je svega 9% ispitanika, isto kao i za rad u kafiću (9%), dok 18% ispitanika navodi da nema preferencije.

Ispitanici bi najmanje voljeli raditi u turizmu u Gradu Zagrebu, svega 9% odabralo je tu županiju kao željeno mjesto rada. Najviše ispitanika (23%) voljelo bi raditi u Splitsko-dalmatinskoj, zatim Istarskoj (18%) i Zadarskoj županiji (15%).

Da bi radili u turizmu, ispitanici najviše očekuju osiguran smještaj (33%), ali i nešto više plaće (27%). Petina ispitanika (20%) navodi da im je oduvijek bila želja posao u turizmu i stoga nemaju posebne zahtjeve za zaposlenje u turizmu. Najmanje ispitanika, njih 6%, navodi da bi im bilo bitno da se ne moraju seliti radi zaposlenja.

Kad je u pitanju trajanje zaposlenja u turizmu, najviše ispitanika (59%) bi voljelo raditi na neodređeno. Svega 15% ispitanika navodi da bi im bilo dovoljno 6 mjeseci rada, dok bi i na manje pristalo 26% ispitanika.

Za zaposlenje u turizmu ispitanicima nedostaje iskustva, barem to smatra njih 37%. Malo više od trećine ispitanika (32%) vidi problem u poznavanju stranih jezika, ali i u nedostatku specifičnih znanja i vještina (16%) te formalnog obrazovanja (15%).

S druge strane, trećina ispitanika (29%) navodi da ima sve potrebno za posao u turizmu.

Zbog zaposlenja u turizmu, čak 93% ispitanika spremno je na dodatnu edukaciju ili prekvalifikaciju.

Ispitanici traže posao u turizmu tijekom cijele godine (43%), dok ih 38% posao počinje tražiti na počeku godine. U srcu sezone, posao u turizmu traži svega 2% ispitanika, dok pred ljeto u 'lov' na sezonski posao kreće 5% ispitanika.

Poslovi u turizmu: povećanje od 23% u odnosu na I. kvartal 2014.

I ove godine MojPosao provodi akciju 'Poslovi u turizmu' čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu rada s naglaskom na sezonske poslove u turizmu.

U prvom kvartalu ove godine, na portalu je objavljeno više od 1.100 oglasa u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', što je povećanje od 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu su i dalje: konobar/barmen, kuhar, recepcionar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram