Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2015

Hrvatskoj je dovoljna kazna tp da je ulagači izbjegavaju u širokom luku

Hoće li one Komisiji biti dovoljne i prihvatljive ili postoji opasnost od dodatnog nadzora i sankcija? O razlozima pojačanog pritiska na Hrvatsku s predstavnikom Europske komisije u Hrvatskoj Brankom Baričevićem razgovarao je analitičar Željko Kardum...

Upitan zašto je EK stisnula Hrvatsku u tolikoj mjeri, i to baš u izbornoj godini, odgovara da Hrvatska strukturne reforme treba provesti radi sebe. "Mislim da nitko u ovoj državi ne želi trošiti novac na nešto što je nekorisno i ne donosi prosperitet. Vjerujem da su ovdje koordinirani interesi i Europske komisije i Hrvatske, kazao je, dodavši da si makroekonomske neravnoteže jednostavno više ne možemo dopustiti."

Za svaku zemlju i njezinu ekonomiju već je neugodno da se našla u takvoj situaciji i da to znaju svi partneri i potencijalni ulagači, odgovara Baričević na pitanje može li Europska komisija uopće dodatno kazniti Hrvatsku, i dodaje: "Kazna u smislu neke didaktičke metode je manje moguća. Nama svima je cilj da Hrvatska kao članica Europske unije što prije uđe u okvir u kojemu treba biti. 'Korektivna ruka', ako je bude, sastoji se od mjera koje se moraju dogoditi što prije. Dakle, nisu cilj same sankcije već da se Hrvatska što prije vrati u okvir u kojemu treba biti."

Je li Hrvatska zapravo najgora u Europskoj uniji što se tiče makroekonomske neravnoteže? Baričević upozorava na činjenicu je Hrvatska najnovija zemlja članica Europske unije, ali da ju to ne abolira.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram