Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2015

Blamaža za AZTN: Ortodonti nisu narušili tržišno natjecanje

Visoki upravni sud u cijelosti je poništio prošlogodišnje rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojim se optužuje Hrvatsko društvo ortodonata (HDO) za sklapanje zabranjenog sporazuma s ciljem udruživanja u kartel. AZTN je rješenjem čak izrekao kaznu Društvu u iznosu od 150.000 kuna, iako ono nije poduzetnik koji može ostvarivati dobit na tržištu, već strukovna udruga koja se bavi edukacijama i stručnim usavršavanjem, navodi se u priopćenju...

Sud je utvrdio kako se dokument koji spominje minimalne cijene, a koji je bio osnova AZTN-u za pokretanje postupka i donošenje rješenja protiv HDO-a, nikako ne može nazivati zabranjenim sporazumom jer nikad nije primijenjen u praksi i nema obvezujući karakter. Riječ je bilo samo o prijedlogu koji je upućen Hrvatskoj komori dentalne medicine, instituciji koja jedina može propisivati cijenu dentalnih usluga. – rekao je odvjetnik Timon Sakoman koji je vodio proces protiv AZTN. Komentirajući presudu Visokog upravnog suda doc.dr.sc. Tomislav Lauc, predsjednik HDO-a, naglasio je kako je zadovoljan što je pravda na kraju pobijedila, te upozorio kako je nastala nepopravljiva šteta Hrvatskom društvu ortodonata, ali i struci općenito.

Iznimno nam je drago je pravda na kraju pobijedila. Naše društvo niti je imalo namjeru, niti može narušavati tržišno natjecanje. Nomenklatura stomatoloških usluga postoji već pri Komori koja odlučuje o najnižoj cijeni usluge, a o njezinim izmjenama raspravlja se već pune četiri godine. Moram naglasiti da, unatoč pobjedi, ostaje gorak u ustima jer je napravljena nepopravljiva šteta ugledu cjelokupne struke – istaknuo je Lauc.

U svom radu doktori dentalne medicine obvezni su pridržavati se Cjenika kojeg je donijela Komora, pod prijetnjom sankcija u slučaju suprotnog postupanja, dok Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sam određuje cijenu usluga koje se koriste u mreži javne zdravstvene službe, ističe se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram