Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2015

AZTN kaznio Klemma i druge zaštitare zbog udruživanja u kartel

Sedam zaštitarskih firmi udružilo se u protuzakoniti kartel kako bi dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite, priopćila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Zbog toga su im izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5.325.000,00 kuna...

U kartel su, tvrdi AZTN, stupile firme Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić. Predstavnici ovih firmi 23. listopada 2013. sudjelovali su na sastanku na kojem su dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.

"Konkretno, sastanku su prisustvovali poduzetnici koji su izravni tržišni takmaci. Iako je riječ o poduzetnicima različite tržišne snage, dogovorili su minimalni trošak sata rada zaštitara od 32,50 kuna kao donju granicu rentabilnosti poslovanja za sve sudionike sastanka. Agencija je utvrdila da su postizanjem toga dogovora sudionici kartela narušili tržišno natjecanje na tržištu usluga privatne tjelesne zaštite u razdoblju od 23. listopada 2013. do 17. siječnja 2014.", priopćeno je iz AZTN-a.

Agencija tvrdi da se takav dogovor smatra teškom povredom propisa o tržišnom natjecanju. "Naime, dogovorom o cijenama poduzetnici, svjesno i namjerno, međusobnu konkurenciju pretvaraju u suradnju, čime izravno štete interesima potrošača", priopćio je AZTN.

Zaštitarske firme pokušale su se opravdati tvrdnjama da se nije radilo o kartelnom udruživanju, već samo o "usuglašavanju troškova rada". No, AZTN ovakvu obranu nije prihvatila, s obzirom da trošak rada čini najveći dio ukupnog troška usluge tjelesne zaštite, a troškovi poslovanja svakog poduzetnika sasvim su individualni te je u praksi nemoguće da budu potpuno isti za više poduzetnika.

"Uz to, Agencija je utvrdila da je većina sudionika sastanka upravo taj dogovoreni iznos cijene usluge ponudila na natječajima na kojima su sudjelovali nakon održanog sastanka, iz čega se može zaključiti da je sporazum i primjenjivan u praksi", tvrdi AZTN.

Iako se neki sudionici sastanka nisu uvijek pridržavali postignutog dogovora pa su nudili klijentima i manje iznose, to prema tvrdnjama AZTN-a ne može značiti da ne postoji odgovornost poduzetnika za povredu propisa o tržišnom natjecanju, a pogotovo se ne može smatrati dokazom o nepostojanju sporazuma.

"Agencija je sudionicima ovoga kartela izrekla upravno-kaznene mjera u ukupnom iznosu od od 5.325.000,00 kuna", poručuju iz AZTN-a, uz obrazloženje kako su se vodili činjenicom da je riječ o kartelnom sporazumu o izravnom utvrđivanju cijena koji predstavlja najteži oblik povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Pritom je kao otegotnu okolnost Agencija uzela u obzir činjenicu da je riječ o sporazumu koji se primjenjivao na čitavom teritoriju Republike Hrvatske na kojem članovi kartela imaju značajan tržišni udio. Kao olakotnu okolnost, Agencija je uzela u obzir da je sporazum primjenjivan relativno kratko i to ne od svih sudionika sporazuma, što je umanjilo štetne posljedice tog sporazuma na tržišno natjecanje.

Zbog istog razloga, udruživanja u kartel, AZTN je globom od 2.263.000,00 kuna kaznila osam marina i Hrvatsku gospodarsku komoru. Kažnjeni su Adriatic Croatia International Club, Tehnomont, Marina Šibenik, Ilirija, Marina Hramina, Brodogradilište i marina Betina, Marina Punat, Marina Dalmacija i Marina Borik.

Navedeni su subjekti, kako je utvrdila Agencija, na sjednici Vijeća Udruženja nautičkog turizma HGK održanom u listopadu 2012. međusobno razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga.

Konkretno, sudionici sjednice su najavili da u 2013. godini neće podignuti cijene svojih usluga, dok će oni koji "podignu cijene, to učiniti samo za postotak inflacije u Republici Hrvatskoj", tvrdi AZTN.
"Iako Agencija nije utvrdila postojanje izričitog dogovora o podizanju cijena za točno određeni iznos, utvrđeno da je došlo do razmjene strateških informacija o budućim cijenama, što je dovelo do usklađenog ponašanja stranaka", priopćeno je iz AZTN-a.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram