Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2015

Potvrđeno ono što znamo: Javna i državna uprava preskupa i neučinkovita

Hrvatska javna i državna uprava je prevelika, skupa i neučinkovita te je njezina brza i odlučna reforma presudna za izlazak Hrvatske iz ekonomske krize“, zaključci su okruglog stola "Izazovi reforme javne uprave" u organizaciji Udruge poreznih obveznika "Lipa", na kojem su kao govornici sudjelovali dr. sc. Martina Dalić, nezavisna saborska zastupnica i bivša ministrica financija, Sanja Madžarević-Šujster iz Svjetske banke, Zoran Löw, konzultant za implementaciju informacijskih sustava te Davor Huić iz Udruge Lipa, stoji u priopćenju...

"Učinkovitost i produktivnost državne i javne uprave je danas objektivna prepreka povećanju konkurentnosti, privlačnosti Hrvatske za investiranje i konačno ekonomskom oporavku naše zemlje. Ovakva ocjena proizlazi ne samo iz subjektivnog osjećaja pojedinaca nego i iz međunarodnih komparativnih istraživanja kvalitete poslovnog okruženja Svjetske banke, Svjetskog ekonomskog foruma i EU-a“, rekla je Martina Dalić dodavši da osim nezadovoljavajuće kvalitete i učinkovitosti javnih usluga za poduzetnike i građane, Hrvatska, uz Sloveniju, ima jedan od relativno najskupljih javnih sektora u EU-u s proračunskim troškom za zaposlene od 12% BDP-a u 2013. godini.

Dalić je još krajem prošle godine Hrvatskom saboru na razmatranje dala paket zakonskih prijedloga kojim predlaže reformu državne uprave. Naime, izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o državnim službenicima, Zakona o sustavu plaća u državnoj službi i jedinicama lokalne i regionalne samouprave i Zakona o sustavu plaća u javnim službama Dalić je predložila smanjivanje broja državnih dužnosnika i brisanje odredbi o dodatku na staž za državne dužnosnike. Osim toga, predložila je reformu sustava plaća i vrednovanja rada temeljenog na rezultatima rada, stručnosti i učinkovitosti, a koje bi uključivalo povećanje ili smanjenje plaća ovisno o rezultatima rada. Sabor je o njenom prijedlogu raspravljao početkom ožujka, ali su reforme podržali samo zastupnici HDSSB-a i nezavisni zastupnik Slavko Linić.

Sanja Madžarević-Šujster iz Svjetske banke složila se s ocjenom da javnu upravu u Hrvatskoj odlikuju visoki troškovi i veličina, ali i razmjerno slaba učinkovitost, istaknuvši kako je jedna od opcija javnih politika profesionalizacija i uvođenje sustava plaća za cijeli javni sektor koji se temelji na nagrađivanju za rezultate rada, a ne minuli staž ili druge diskrecijske naknade.

"Hrvatska javna uprava postala je ozbiljna prepreka napretku zemlje, i prva sljedeća vlada - bila ona lijeva, desna ili neka treća - neće više moći odlagati provedbu korjenitih reformi javne uprave. Ona nije samo prevelika i preskupa (neefikasna), nego je nedovoljno učinkovita - ne radi dovoljno dobro posao zbog kojeg postoji, a to je da bude servis građana i poduzetnika. Umjesto da bude pomoć i servis svima onima kojima je potrebna, ona je jednim dijelom postala svrha samoj sebi", rekao je Davor Huić, dopredsjednik Lipe, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram