Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2015

Zabilježen novi pad industrijske proizvodnje, stvarnog oporavka nema na vidiku

Nakon četiri mjeseca rasta, u siječnju ove godine zabilježen je pad proizvodnje, da bi se u veljači ponovno ostvario rast. Naime, u veljači ove godine industrijska proizvodnja je, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,9% veća u odnosu na isti mjesec lani...

Unatoč pozitivnim kretanjima u veljači ove godine, razina industrijske proizvodnje manja je za oko 15% u odnosu na razinu iz veljače 2008. Prema desezoniranim podacima, u veljači je industrijska proizvodnja bila veća za 3,4% u odnosu na siječanj.

Pozitivna kretanja u veljači strukturno su rezultat porasta proizvodnje u rudarstvu i vađenju (2,5%) te prerađivačkoj industriji (2,7%). Unutar prerađivačke industrije u 13 grana je zabilježen godišnji rast, dok je u ostalih 11 ostvaren pad proizvodnje. Ponovno su prisutne velike oscilacije u dinamici kretanja pa je tako kod proizvodnje gume i plastike zabilježen godišnji rast proizvodnje od 59,9%, dok je kod proizvodnje koksa i naftnih derivata zabilježen pad od 55,4%.

S obzirom na mali udio u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje, navedeni pad proizvodnje naftnih derivata, nije imao velik utjecaj na ukupno kretanje industrijske proizvodnje. U skladu s poslovnim ciklusima, često su prisutne velike oscilacije u dinamici promjene proizvodnje nafte.

Padom u siječnju i rastom u veljači, industrijska je proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,5% manja u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno oko 13,6% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. Ipak, na razini 2015. očekujemo blagi rast industrijske proizvodnje do 1%, ali to ne predstavlja neki oporavak kada se u obzir uzme bazni efekt, poručili su iz HGK.

Industrijska je proizvodnja na razini Europske unije u prošloj godini bilježila rast od 1%, kojim je prekinut dvogodišnji silazni trend, a početkom ove godine se pojavljuju pozitivni trendovi. Naime, u siječnju je industrijska proizvodnja EU, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,5% veća u odnosu na isti mjesec lani. Godišnji rast proizvodnje u siječnju zabilježen je u 20 zemalja EU, dok je u ostalima (Grčka, Hrvatska, Italija, Cipar, Latvija, Portugal, Finska i Švedska) zabilježen pad.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „„Unatoč pozitivnim kretanjima industrijske proizvodnje u veljači, industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine kumulativno ipak bilježi pad od 1,5%. Temeljem niske baze u 2014., u ovoj godini očekujemo blagi rast industrijske proizvodnje do 1%, na kojeg će ipak ograničavajuće djelovati potražnja te još uvijek blagi oporavak inozemne potražnje“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram