Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2015

Mjere Europske središnje banke dodatno će produbiti jaz između bogatih i siromašnih

Europska centralna banka je početkom ožujka, nakon nekoliko godina odgađanja, napokon pokrenula program ubrizgavanja novca u financijski sustav. Program će dodatno spustiti kamatne stope na temelju čega se očekuje veća dostupnost novca u gospodarstvu. Uz veću dostupnost novca, rast će potrošnja i investicije, što će na kraju dovesti i do veće proizvodnje i porasta broja radnih mjesta...

No, da je sve tako jednostavno, ECB bi se davno odlučila na ubrizgavanje novca. Program je odgađan do sada jer se ECB bojala da su negativne posljedice ubrizgavanja novca veće od pozitivnih. Neke od negativnih posljedica su:

Veći jaz između bogatih i siromašnih

Jedan od najočitijih učinaka ubrizgavanja novca u financijski sustav je nagli rast cijena dionica i drugih financijskih instrumenata. Ubrizgavanje je tek počelo, a indeks DAX koji se sastoji od dionica 30 velikih njemačkih kompanija je od početka godine porastao čak 21%, što je daleko više od uobičajenog rasta. Trenutna vrijednost na platformama Admiral Marketsa mu je 11.842 boda, što je samo nekoliko posto ispod najviše razine u povijesti koju je dosegnuo prije desetak dana. Budući da su dionice i ostali financijski instrumenti u vlasništvu uskog kruga najbogatijih ljudi, upravo će oni najviše profitirati od ubrizgavanja novca, što će dodatno povećati jaz između bogatih i siromašnih građana.

Odgađanje potrebnih reformi

Budući da će ubrizganje novca u financijski sustav gotovo sigurno poboljšati gospodarsku situaciju u zemljama eurozone, vlade tih zemalja neće morati raditi važne strukturne reforme koje bi dugoročno bile korisne za gospodarstvo. Budući da je ubrizgavanje novca već sad spustilo kamatne stope na najniže razine u povijesti, države će imati dobar izgovor za dodatno zaduživanje po „povoljnim“ uvjetima. Pojednostavnio rečeno, Europska centralna banka time omogućava političarima guranje mnogih problema pod tepih.

Pritisak na samostalnost centralnih banaka

Nakon što ECB popravi gospodarsku situaciju, u budućnosti će političari i cjelokupna javnost imati prevelika očekivanja od centralnih banaka. Na prve naznake neke buduće recesije odmah će doći do velikog pritiska na ECB od kojeg će se očekivati još veći angažman te ukoliko ga ECB odbije, postoji mogućnost da će se smanjiti samostalnost ECB-a u provođenju monetarne politike. To bi bilo vrlo opasno, budući da centralne banke nisu svemoguće i ne mogu riješiti sve probleme. Mjere koje zadnjih godina provode centralne banke diljem svijeta su po mnogima previše radikalne i prije samo desetak godina bile su nezamislive.

Očekivanja analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će pozitivne posljedice ubrizgavanja novca u financijski sustav na kraju ipak biti veće nego negativne te će dovesti do poboljšanja gospodarske situacije u cijeloj Europi. Kada su u pitanju financijska tržišta, euro će vjerojatno dodatno oslabiti u odnosu na američki dolar, dok će dionice na razvijenim tržištima, a pogotovo u Njemačkoj, još rasti. Najjednostavniji način za ulaganje u njemačke dionice je kupnja DAX indeksa kojeg u ponudi ima sve više online brokerskih kuća.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram