Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2015

Zabrinjavajuće: Pada nezaposlenost, ali i zaposlenost!

Kretanja na tržištu rada nastavljaju se odvijati prema sad već ustaljenom trendu koji je započeo sredinom prošle godine: na godišnjoj razini pada nezaposlenost, ali istovremeno i aktivnost i zaposlenost zbog čega se stopa nezaposlenosti smanjuje sporije od očekivanoga...

Razlog je takvim kretanjima tromiji rast nezaposlenosti koji je znatnijim dijelom vezan uz promjene u administriranju nezaposlenosti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali i pojačanim odljevom nezaposlenih na rad u inozemstvo (prošle je godine u inozemstvu zaposleno rekordnih 4 010 osoba odnosno 60,8% više nego godinu dana ranije, a samo u prva dva mjeseca ove godine 71,1% više nego u istom razdoblju prošle godine), poručuju iz HGK.

Kako je u veljači tek marginalno porastao broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec (samo za 521 osobu), tako je stopa nezaposlenosti ostala ista i to na razini od 20,3%. U odnosu na prethodnu godinu manja je za 2,4 postotna boda, što je njen deveti uzastopni mjesec pada. S obzirom da je istodobno stanje aktivnosti i zaposlenosti znatno lošije nego prošle godine (aktivnost za oko 70 tisuća, zaposleni za oko 16 tisuća manji), može se zaključiti da godišnji pad stope nezaposlenosti ipak nema zdrave osnove, a i teže ga je obrazložiti u uvjetima i nadalje vrlo nepovoljnih tržišnih fundamenata i strukturne nezaposlenosti.

Upravo zbog toga ne očekujemo znatnije poboljšanje stanja na tržištu rada u kraćem pa čak niti u srednjem roku, osobito ako se i nadalje budu prolongirale i otezale strukturne reforme koje bi trebale sanirati strukturnu nezaposlenost i povećati produktivnost i konkurentnost gospodarstva.

Na razini ove godine, temeljem baznog efekta i administriranja nezaposlenih, očekujemo blagu korekciju nezaposlenosti naniže, ali bez značajnijeg oporavka zaposlenosti i aktivnosti.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: "U veljači je tek marginalno porastao broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec te je stopa nezaposlenosti ostala na razini od 20,3%. U odnosu na prethodnu godinu manja je za 2,4 postotna boda, što je njen deveti uzastopni mjesec pada. Na takvo kretanje sporijeg rasta nezaposlenosti dijelom utječe pojačani odljev nezaposlenih na rad u inozemstvo."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram