Stopa registrirane nezaposlenosti zabilježila je pad na godišnjoj razini dok je u odnosu na siječanj ostala nepromijenjena. Naime, stopa nezaposlenosti je i u veljači ostala na razini od 20,3% što u odnosu na isti mjesec 2014. godine predstavlja pad za 0,4 postotna boda…

Unatoč smanjenju na godišnjoj razini, zadržavanje stope nezaposlenosti na visokim razinama odraz je dugoročno nepovoljnih kretanja na tržištu rada. Naime, broj nezaposlenih, što je u skladu s uobičajenim sezonskim kretanjima, i u veljači je zabilježio rast na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini zabilježen njegov pad. S druge strane broj aktivnog stanovništva (kojeg čini ukupan broj zaposlenih i nezaposlenih) u siječnju ove godine je iznosio 1,619 mil. što na godišnjoj razini predstavlja smanjenje za 4,3% dok je na mjesečnoj razini zabilježen njihov pad jedanaesti mjesec za redom.

“Već od ožujka ove godine stopa nezaposlenosti bi mogla početi bilježiti smanjenje na mjesečnoj razini s obzirom na očekivani utjecaj sezonskog zapošljavanja i činjenice da Uskršnji blagdani počinju već početkom travnja. S druge strane na razini 2015. godine uz očekivanu stagnaciju gospodarstva i izostanak oporavka realnog sektora nezaposlenost bi se mogla zadržati na razmjerno visokoj razini dok će hrvatsko tržište rada i dalje karakterizirati niska razina aktivnosti i zaposlenosti stanovništva”, objavili su RBA analitičari.