Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2015

Milanović: Moramo pronaći rješenje za Petrokemiju

Predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je Petrokemiju tvornicu gnojiva iz Kutine. U posjet je stigao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ovo je prvi sastanak nakon blokade te tvrtke od prije dva tjedna. Razgovaralo se o budućnosti tvornice te o mogućnostima pronalaženja strateškog partnera...

"Ovo je veliki industrijski kompleks sa znanjima i proizvodima kojih nema u okolici i ovo treba zadržati", rekao je Milanović. Dodao je kako je država 80 postotni vlasnik Petrokemije i da je politički zadatak Vlade pomoći Petrokemiji.

Nakon dvaju pokušaja privatizacije i dalje se traži strateški partner koji bi u 5 godina investirao 150 milijuna eura, što bi bilo dostatno za modernizaciju tvornice i nastavak proizvodnje.

Interes za spašavanje Petrokemije za sada su iskazali najveći vjerovnici kojima tvornica duguje više od 300 milijuna kuna; to su INA i Prvo plinarsko društvo, no nitko ovu vijest službeno nije želio komentirati. Upitan je li danas bilo riječi o mogućem ulasku Ine i Prvog plinarskog društva (PPD) u Petrokemiju, premijer je odgovorio da o tome nije bilo riječi. Potencijalne ulagače pozvao je na ozbiljnost, kazavši kako ta osobina ne krasi sve koji su se pojavili u Petrokemiji. Takvima, koje, kako je rekao, zapravo zanimaju samo financijski i poslovni podaci o Petrokemiji, poručio je da ne troše uzalud svoje i vladino vrijeme.

Iako je restrukturiranjem u Petrokemiji smanjen broj zaposlenih s 2200 na današnjih 1600 i dalje se posluje s gubitkom, u prošloj godini gotovo s 360 milijuna kuna. Nepovoljna cijena plina koju plaćaju gotovo 30% više od konkurencije glavni je razlog minusa na računu.

Milanović kaže da u 2015. godini trebaju biti poznati odgovori na najvažnija pitanja za Petrokemiju pa i na ono tko će biti njezin strateški partner.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram