Zatvori
Poslovni Puls
20/03/2015

Potvrđen siječanjski rast maloprodaje od 2,1 posto

Konačni podaci DZS-a o prometu u trgovini na malo u siječnju potvrdili su preliminarne podatke odnosno realan rast na godišnjoj i blagi pad na mjesečnoj razini...

Naime, prema kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo je u prvom ovogodišnjem mjesecu nastavio, šesti mjesec za redom, s pozitivnim godišnjim stopama zabilježivši realan rast od 2,1% dok je u odnosu na prosinac prema desezoniranim podacima realan pad iznosio 0,1%. S druge strane, promatrano u nominalnim iznosima na godišnjoj razini je zabilježena stagnacija dok je na mjesečnoj razini zabilježen blagi pad od 0,3% čemu je svakako pridonio i izostanak inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje.

Orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ponovno je potvrdio podatak o visokom udjelu nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama čiji udio u ukupnoj strukturi i dalje prelazi 39%. Tako je nominalni rast prometa u spomenutim prodavaonicama od 3,5% godišnje (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) svakako pridonio rastu na godišnjoj razini. Godišnji nominalni rast prometa također su zabilježile ostale nespecijalizirane prodavaonice (+9,1%), specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama (+0,9%), ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (+5,1%) te audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (+13%). S druge strane, razmjerno snažan godišnji pad zabilježen je u kategoriji prodaje motornih goriva i maziva od 10,9% što je djelomično posljedica zamjetno nižih cijena goriva.

"Pozitivan doprinos godišnjim promjenama prometa u trgovini na malo i dalje će dolaziti od niske baze s obzirom da je izgledno da razina potrošnje dosegla svoj minimum. Međutim, značajniji opravak i povratak razine prometa na razine iz 2008. uvelike će ograničavati teški uvjeti i izostanak oporavka na tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram