Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2015

Prošle godine u turizmu zaposleno više od 40 tisuća ljudi

Prošlo je godine u turističkim zanimanjima zabilježeno 40.514 novozaposlena osoba, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 12,6 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje...

Udio novozaposlenih u turističkim djelatnostima, u ukupnom broju novo zaposlenima iznosio je 2014. godine 19,9 posto, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Najtraženija zanimanja u turističkoj djelatnosti prošle godine bili su konobari, kuhari i sobarice. Tako je zabilježeno 5.830 novo zaposlenih konobara (+10,8 posto), 4.832 kuhara (+15,4 posto) i 1.921 sobarica (+4,3 posto).

"Dvoznamenkasti rast novozaposlenih u turizmu u skladu je sa odličnim godišnjim rezultatima turističkog prometa u 2014. godini. Također, rast potražnje za turističkim djelatnicima odraz je svih aktivnosti i mjera koje poduzima javni i privatni sektor s ciljem jačanja kvalitete ponude i usluge u destinacijama. Hrvatska je svake godine u turističkom smislu sve jača i konkurentnija destinacija i izuzetno mi je drago da se u cijelom tom procesu velika važnost pridaje upravo turističkim djelatnicima jer je ljudski faktor vrlo važna karika za uspjeh u turizmu.", komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Od ukupno novozaposlenih u turizmu čak je 18 tisuća u dobi od 15 -29 godina, a kroz mjeru Stalni sezonac, koju provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uključeno je 991 osoba , od čega 309 mladih.

U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu broj prijava potreba za radnicima raste za 17,7% ukupno, odnosno 21,5% na sezonskim poslovima, a broj traženih radnika povećava se ukupno za 17%, od toga na sezonskim poslovima 11,9%. Ukoliko se ovaj trend nastavi, ove će godine ponovo za više od 10% porasti broj novozaposlenih osoba u turizmu. Broj stalno zaposlenih u turizmu kontinuirano kreće oko 100 tisuća godišnje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram