Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2015

Hrvatski inovatori teško komercijaliziraju svoje izume

U Hrvatskoj se svake godine prijavi gotovo 250 novih patenata, a naši se inovatori s međunarodnih sajmova redovito vraćaju s medaljama. Čini se kao plodno tlo za gospodarski rast, no u tom području zamjetnoga rasta nema, jer tek mali broj patenata, 3 do 5 % doživi realizaciju i izlazak na tržište...

Zna li Hrvatska unovčiti ideje koje osvajaju svijet? Za inovativnu biljnu prihranu, osmišljenu u Novom Zagrebu, zainteresirani su kupci od Londona do Malezije. No pitanje je hoće li ikada onamo dospjeti, jer njezini su izumitelji tek profesionalni vrtlari kojima za taj pothvat nedostaje znanja i novca.

"Mi smo ipak ljudi od struke. Potrebna je tu puno veća potpora vanjskih institucija prije svega mislim na različite agencije mislim tu i na ministarstvo, saveze potrebno je na nivou savjetovanja što naravno i financijske potpore", smatra Darija Breitenberger, vlasnica tvrtke i inovatorica.

Potporu pruža Savez, u ovom slučaju Zagrebački, koji odabrane inovatore vodi na svjetske sajmove. Tamo se, kažu, može dobro vidjeti koliko koja država vodi računa o inovacijama.

"Tamo potpredsjednik ili ministar, premijer otvara sajam inovacija, svi ministri su unutra a kod nas ne možete dobiti gotovo nikoga često puta izgleda kao da smo mi entuzijasti", kaže Ladislav Prežigalo iz Saveza inovatora Zagreba.

"Entuzijazam je pokretao i poduzetnicu koja iza sebe ima već niz ostvarenih patenata. No ne zahvaljujući državi. Tad kad smo mi počinjali nije bilo ni kredita za početnike, ni odgode kreditiranja, u tom dijelu je teže. Ako nemate svojih sredstava onda su to obično krediti", izjavila je Rosa Ferinčević, vlasnica tvrtke i inovatorica.

Danas ipak postoje poticaji. Primjerice oni koje daje Ministarstvo poduzetništva i obrta. No prošle je godine tu potporu dobilo tek 14 tvrtki i samo 3 fizičke osobe. Ministarstvo gospodarstva pak, od prosinca ima novu strategiju poticanja inovacija. Usmjerena je prije svega na patente iza kojih stoje tvrtke. Kao da se zanemaruje podatak da pravne osobe godišnje prijavljuju tek 30-ak patenata, a fizičke oko 200, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram