Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2015

U siječnju zabilježen najveći rast potrošnje od 2007. godine

Preliminarni podaci DZS-a potvrdili su nastavak godišnjeg realnog rasta prometa u trgovini na malo i u ovoj godini...

Naime, u siječnju je, šesti mjesec za redom (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježen realan godišnji rast od 3,5% dok je u nominalnim iznosima rast iznosio 1,2% godišnje. Pri tome je realna godišnja stopa rasta najviša zabilježena stopa od listopada 2007. godine (kada je realan godišnji rast iznosio 3,8%) dok je blaža stopa rasta u nominalnim iznosima djelomično posljedica i izostanka inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje. Prema desezoniranim podacima na mjesečnoj razini realno je zabilježen blagi rast od 0,8% dok je u nominalnim iznosima zabilježen rast od 0,3% (rastu na mjesečnoj razini zasigurno su pridonijela sezonska sniženja u siječnju).

S druge strane, prema izvornim neprilagođenim indeksima zabilježen je realan godišnji rast od 4,0% (nominalno +1,8%) dok je u odnosu na prosinac 2014. godine zabilježen realan pad od čak 22,4% (nominalno -23%). Snažne mjesečne stope pada pri tome su najvjerojatnije odraz pojačane blagdanske potrošnje u prosincu u odnosu na siječanj. Konačni podaci DZS-a najavljeni su za 19. ožujka.

Godišnjem rastu realnog prometa u trgovini na malo u siječnju najvjerojatnije je pridonijela i pojačana prodaja automobila koja je zabilježila godišnji rast od 16,5%, ali i niska baza.

"Naime, u siječnju 2014. godine zabilježena je tek vrlo blaga godišnja stopa rasta od svega 0,2% dok je godinu ranije ostvaren razmjerno snažan pad od 6,7%. Stoga je izgledno da je trgovina na malo već dosegnula svoje minimalna razine. Ipak, značajniji opravak i povratak prometa na razine iz 2008. godine uvelike će ograničavati teški uvjeti i izostanak oporavka na tržištu rada budući da su potrošači uglavnom usmjerili potrošnju na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Međutim, nakon blagog godišnjeg rasta od 0,4% u 2014. godini, u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih stopa pri čemu će najznačajniji pozitivan doprinos dolaziti od niske razine baze dok će visoka razina potrošačkog pesimizma uslijed slabih izgleda gospodarskog oporavka i izostanka pozitivnih pomaka na tržištu rada ograničavati zamjetniji oporavak", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram