Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2015

Kriza nije gotova: Snažan pad industrijske proizvodnje u siječnju!

Prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam industrijske proizvodnje u odnosu na siječanj 2014. godine smanjen je za 5 posto...

Navedena stopa pada najsnažnija je u posljednjih 20 mjeseci odnosno od svibnja 2013. godine. Na mjesečnoj razini prema desezoniranim indeksima industrijska proizvodnja niža je za 4 posto.

Promatrano prema GIG-u najsnažniji pad zabilježen je u kategoriji kapitalnih proizvoda i to po stopi 13,6%. Pad su slijedile i ostale industrijske grupacije: trajni proizvodi za široku potrošnju (-7,7%) energija (-3,0%), netrajni proizvodi za široku potrošnju (-2,9%) te intermedijarni proizvodi (-0,1%).

Prema NKD klasifikaciji, najveći doprinos ovako značajnom godišnjem padu industrijske proizvodnje došao je od snažnog pada prerađivačke industrije (-6,5%) koja je u strukturi ukupne industrijske proizvodnje dosegnula udio od gotovo 82%. Ovo je prvi godišnji pad prerađivačke industrije nakon dvanaest mjeseci budući da je tijekom cijele 2014. godine prerađivačka industrija bilježila pozitivne stope rasta.

Istovremeno, rudarstvo i vađenje te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježili su u siječnju pozitivnu stopu godišnjeg rasta od +4,8% odnosno +1,2%.

Promatrajući po djelatnostima prerađivačke industrije, proizvodnja prehrambenih proizvoda (koja čini preko 16% udjela u ukupnoj industriji) u siječnju je zabilježila godišnji pad od 0,6% dok je proizvodnja pića (s gotovo 5% udjela) ostvarila godišnji pad od 5,4%. Proizvodnja gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme (s udjelom od preko 6%) zabilježila je godišnji pad po dvoznamenkastoj stopi od 13,9% dok je proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka također ostvarila pad od 16,2% u odnosu na siječanj 2014. godine.

Proizvodnja strojeva i uređaja zabilježila je pad po godišnjoj stopi od -8,9% dok je popravak i instaliranje strojeva i opreme pao po dvoznamenkastoj stopi od -21,3%. Proizvodnja odjeće te kemikalija i kemijskih proizvoda također su dali negativan doprinos siječanjskom ostvarenju u industriji zabilježivši pad od 0,3% odnosno 31,0% godišnje.

Pad ukupne industrijske proizvodnje ublažen je pozitivnim godišnjim rastom u djelatnostima proizvodnja električne opreme (+29,3%), prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja (+8,5%) te proizvodnja proizvoda od gume i plastike (+43,3%).

"Bez obzira na pozitivne stope rasta industrijske proizvodnje koje su ostvarene tijekom posljednjih nekoliko mjeseci 2014. godine, snažan pad proizvodnje u siječnju još jednom je podsjetio na nisku konkurentnost industrije te krhki oporavak koji je dominantno uvjetovan inozemnom potražnjom i niskom bazom. Naime, očekivani nastavak rasta industrijske proizvodnje po stopi od 1,5 posto u 2015. godini temeljimo isključivo na inozemnoj potražnji naših vanjskotrgovinskih partnera budući da će domaća potražnja i dalje ostati slaba", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram