Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2015

Potvrđen rast prosječne neto plaće

Posljednji podaci DZS-a za prosinac o prosječnim isplaćenim bruto i neto plaćama u pravnim osobama potvrđuju njihov godišnji rast u nominalnom i realnom izrazu...

Tako je prosječna isplaćena neto plaća iznosila 5.716 kuna što je za 160 kuna ili 2,9% više nego u istom mjesecu 2013. godine. S druge strane, u odnosu na studeni 2014. godine, prosječna neto plaća ja zabilježila rast za 1,5% odnosno viša je za 84 kune. Obzirom da je godišnja stopa inflacije u prosincu bila negativna (-0,5% godišnje) korigiramo li godišnji nominalni rast prosječne neto plaće stopom inflacije prosječna neto plaća u prosincu ostvarila je i realan rast od 3,4% godišnje.

Prosječna bruto plaća u prosincu je iznosila 8.067 kuna što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na studeni 2014. godine prosječna bruto plaća zabilježila blagi rast za 0,3% odnosno 28 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 62 kune odnosno 0,8%. U realnom izrazu rast je iznosio 1,3% godišnje.

"Realnom rastu prosječnih neto i bruto plaća pridonose prisutni deflacijski pritisci, odnosno negativne godišnje stope rasta indeksa potrošačkih cijena. Promotrimo li kumulativno u 2014. godini prosječna neto plaća je iznosila 5.533 kune što u odnosu na 2013. predstavlja tek blagi nominalni rast od 0,3% (realno +0,5%) što je odraz produljenih negativnih trendova na tržištu rada. Naime, realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U godini pred nama, uz izostanak značajnijih pozitivnih pomaka u gospodarstvu, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo značajniji rast plaća. Međutim, pozitivan doprinos njihovom realnom rastu mogao bi doći od izostanka inflatornih pritisaka", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram