Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2015

Pusić u Brazilu lobira za Varteks i brodograditelje

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u Brasiliji 23. veljače sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Savezne Republike Brazil te ministrom obrane Jacquesom Wagnerom. Ovo je prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Brazilu nakon osamnaest godina i drugi u povijesti...

Ministrica Pusić je podsjetila da je njen bivši brazilski kolega Antonio Patriota posjetio Hrvatsku, što je bio prvi posjet nekog ministra vanjskih poslova dan nakon ulaska RH u Europsku uniju. Na sastanku premijera EU i Latinske Amerike, koji se 2013. održao u Chileu, započela je intenzivnija komunikacija ministarstava dviju zemalja i krenulo se s izgradnjom odnosa.

Teme razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova bile su mogućnosti unapređivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima i potencijalna izgradnja dijelova za brazilske platforme za istraživanje plina i nafte u moru. Dogovorena je i završna verzija Memoranduma o razumijevanju, koja je spremna za potpisivanje, kao i preuzimanje aktivne uloge za realizaciju ovog projekta na razini zamjenika ministara vanjskih poslova. To znači, rekla je ministrica Pusić, da bi hrvatski brodograditelji došli u Brazil ne samo na potpisivanje općeg okvira suradnje u brodogradnji kroz Memorandum o razumijevanju, već i na konkretne razgovore s potencijalnim brazilskim naručiteljima, odnosno brodarima.

„Brazil do 2020. planira izgraditi oko 500 brodova. To ne može sam i zato su mu hrvatski brodograditelji posebno zanimljivi. Razgovarali smo i o mogućnosti suradnje u području infrastrukture, pa i one željezničke, kao i o suradnji u području vojne i obrambene industrije, u koju svrhu je u hrvatskoj delegaciji i general Knežević, koji u ime RH Alana razgovara s brazilskim kolegama.“, istaknula je ministrica.

U području vojne i obrambene suradnje postoji, naime, mnogo interesa i mogućnosti zajedničkog pojavljivanja na trećim tržištima, i što se tiče opreme i što se tiče naoružanja, a otvorena je i tema potencijalne izrade uniformi za brazilske potrebe u hrvatskoj industriji.

„Kako bih pokazala kako dobro rade naše firme, za tu sam priliku odjenula kostim izrađen u Varteksu, koji je potencijalno firma koja bi radila uniforme za Brazil. To je izazvalo veselje, ali na taj način se postiže da ljudi dobiju određeni dojam.“, rekla je ministrica.

S ministrom obrane Wagnerom teme razgovora bile su mogućnost suradnje u mirovnim misijama, kao i prezentacija hrvatske vojne industrije u travnju na velikom sajmu vojne industrije u Brazilu. Razgovaralo se i o mogućnostima treninga pilota helikoptera u Hrvatskoj i mogućoj suradnji u treningu za mirovne misije UN-a, obzirom da u Brazilu postoji centar za trening vojnika za mirovne misije. „Nadam se da će tijekom ove godine ministar obrane Brazila posjetiti Hrvatsku. Mislim da smo otvorili dovoljno tema i projekata, od kojih bi se neki bez daljnjega mogli staviti u realizaciju tijekom ove godine.“, zaključila je ministrica.

Tema sastanka s Anom Paulom Zakarias, šeficom Delegacije EU u Brasiliji, bio je, prije svega, Ugovor o slobodnoj trgovini između EU i Brazila, odnosno pitanje određenih kompenzacija obzirom da je Brazil izgubio trgovinske i izvozne partnere kroz pravila EU koja ograničavaju carinske namete na zemlje izvan EU. „Zato su važni ugovori o slobodnoj trgovini i o tome se pregovara. Tijekom proljeća održat će se sastanak na vrhu između Brazila i EU, a nakon toga u lipnju će se u Bruxellesu održati sastanak premijera Europske unije s jedne strane i s druge, predsjednika Vlada ili država zemalja CELAC-a, odnosno Zajednice latinskoameričkih i karipskih država.“ , najavila je ministrica Pusić. Brazil je, naime, šesta po veličini svjetska ekonomija s velikim potencijalom za gospodarski rast, a hrvatsko članstvo u EU trebalo bi dati novi poticaj za gospodarsku suradnju s tom zemljom, obzirom da je ona jedna od deset europskih strateških partnera u svijetu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram