Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2015

Inflacija u Rusiji u siječnju iznosila rekordnih 15 posto

U siječnju 2015. potrošačka inflacija u Rusiji iznosila je 15% na godišnjoj razini. O tome govore statistički podaci koje je objavilo Ministarstvo ekonomskog razvoja...

Prema podacima ovog ministarstva, u siječnju 2015. cijene su narasle za 3,9%, što je najviši pokazatelj od veljače 1999., kada je prethodna ekonomska kriza u Rusiji dosegla vrhunac.

"Obično se pod galopirajućom inflacijom podrazumijeva rast cijena za 10-100% na godišnjoj razini. Ekonomija Rusije je u takvom stanju još od kraja prošle godine. Rast cijena je pokrenula potrošačka inflacija", kaže Timur Nigmatulin, analitičar investicijskog holdinga Finamore.

Kako objašnjava ministarstvo, ubrzanju inflacije doprinosi slabljenje rublja u vezi s padom cijena nafte. Štoviše, Ministarstvo gospodarstva prognozira da će inflacija krajem drugog kvartala 2015. dosegnuti maksimum i iznositi 17 do 17,5%. U početku je ministarstvo polazilo od toga da u siječnju 2015. inflacija neće biti veća od 14%, ali s obzirom na nove podatke za siječanj ispostavlja se da na godišnjoj razini može biti i veća. Ministarstvo gospodarstva skreće pozornost na činjenicu da su u siječnju 2015. najviše skočile cijene namirnica, koje su poskupjele za 5,3%, dok su cijene ostale robe porasle za 3,2%, a cijene usluga za 2,2%.

"Proteklih godina nije zabilježen tako visok inflatorni pritisak. Ovakav nagli rast potrošačkih cijena objašnjava se naglim padom cijena nafte i slabljenjem ruske valute [čija je vrijednost gotovo prepolovljena]", kaže Aleksej Kozlov, glavni analitičar investicijske tvrtke UFS. Po njegovim riječima, sada se situacija s tečajem rublja postupno stabilizira, a velike su šanse da cijene nafte povrate izgubljene pozicije, što se može pozitivno odraziti i na potrošačke cijene. "U siječnju se i inače uvijek bilježi visok tempo rasta potrošačkih cijena, a u kontekstu slabljenja rublja to je posebno došlo do izražaja", dodaje Kozlov. Prema tome, mislim da ne treba izvoditi zaključke za duži period na temelju jednog mjeseca, jer u narednim mjesecima tempo inflacije može oslabiti.

Prema prognozama investicijske tvrtke UFS, rast potrošačkih cijena za tekuću godinu iznosit će oko 10-12%.

Kako je u intervjuu za "Bloomberg TV" izjavila direktorica Središnje banke Elvira Nabiulina, nakon neočekivanog vala u siječnju inflacija će se još neko vrijeme ubrzavati i dostići će vrhunac u drugom tromjesečju, ali će zatim njezin tempo početi opadati. Po njezinim riječima, ubrzanje inflacije izazvano je faktorima koji su već realizirali svoj potencijal, a nema novih osnova za ubrzani rast potrošačkih cijena.

Prema prognozi Timura Nigmatulina, šok od tako velike devalvacije rublja i zabrane uvoza namirnica iz Europske unije, uvedene u kolovozu 2014., počet će jenjavati tek krajem drugog kvartala 2015. Gleb Zadoji, šef odjela za analitiku brokerske tvrtke "PROFIT Group", ističe da rast cijena u narednom razdoblju mogu izazvati različiti čimbenici, između ostalih i oni koji su vezani za pad cijena nafte ili vrijednosti rublja, kao i novi paket sankcija kojima se Rusiji prijeti ako sukob u Ukrajini ne bude riješen.

Građani Rusije već govore da je inflacija jedan od glavnih problema. Prema istraživanju ruske sociološke organizacije Fond "Javno mnijenje", građani Rusije najviše su zabrinuti zbog situacije u području ekonomije (23%), visoke inflacije i rasta cijena (22%). Svaki deseti stanovnik Rusije žali se na malu plaću i nizak životni standard, dok nezaposlenost brine drugih 10% građana. S druge strane, 8% ispitanika među aktualna pitanja ubraja ovisnost gospodarstva Rusije o izvozu prirodnih resursa, prije svega nafte, piše Ruski vjesnik.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram