Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2015

Plin za Srbiju preko LNG terminala na Krku?

Američki dužnosnici ponudili su Srbiji za vrijeme susreta u Münchenu dvije alternative Rusiji, vezano uz opskrbu plinom, prenosi Blic...

Prva bi, piše Blic, bila ona da se plin doprema do Srbije putem Hrvatske i Mađarske. Uvjet za ostvarivanje tog plana bila bi izgradnja LNG terminala na Krku. SAD bi u tom scenariju posebnim brodovima plin dopremao do Krka, koji bi potom bio transportiran do Mađarske, a od tamo i do Srbije.

Druga varijanta, ostvariva unutar četiri godine, uključivala bi dopremanje plina iz Azerbajdžana. Srpski premijer u Münchenu sastao se i s predsjednikom Azerbajdžana, a ostvarivanje tog projekta podrazumijevalo bi i izgradnju plinovoda do Bugarske.

Srbija Rusiji plaća 457 dolara za 1000 kubika plina, što je jedna od najviših cijena u Europi. Od Srbije više plaćaju samo Slovenija (486 dolara), Bugarska (501 dolar), Poljska (526 dolara) i Makedonija (564 dolara).

Prema nekim procjenama, piše Blic, plin iz Amerike, čija trenutačna cijena doseže 90 dolara za 1000 kubika, nakon dodavanja transportnih troškova mogao bi Srbiji biti jeftiniji od ruskog.

S druge strane, Rusija bi također mogla rušiti cijenu plina zbog pada cijene nafte.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram