Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2015

Evo u koje hrvatske tvrtke isplaćuju najviše dividende

Dividende godišnje obično dosežu tek par posto vrijednosti dionica, zbog čega možda stvarno ne nude mnogo onima koji žele brzo ostvariti značajan povrat, ali uzme li se nešto duži period svakako predstavljaju zanimljivu komponentu odluke prilikom odabire dionice u koju će investitor uložiti, smatraju analitičari iCapitala...

Na grafovima su prikazane po dvije linije pri čemu obje prikazuju vrijednosti od početka 2009. do danas. Prva se odnosi samo na cijenu dionica, dok druga prikazuje cijenu na koju je pribrojena dividenda. Pri izračunu nije uzeta u obzir mogućnost reinvestiranja dividende.

Rezultati pokazuju da su (od prikazanih dionica) najbolje prošli investitori koji su početkom 2009. kupili dionice AD Plastika. Jedna dionica na burzi je tada koštala nešto ispod 40 HRK, dok je danas skoro udvostručena i doseže skoro 78 HRK (unatoč trendu pada u posljednjih par mjeseci). Osim toga, investitori su dosad dobili ukupno 33 HRK dividende po dionici, što, kada bi se dodalo na cijenu, znači da je investitor ostvario prinos od 178%.

Investitori koji su uložili u Končar - D&ST su dobili ukupno 404,56 HRK dividende, dok su dionicu kupili za 650 HRK. Prinos bez dividende je pritom 69%, a s dividendom 131%.

Slično je i s prinosima na dionice Ericssona Nikola Tesla (8% bez i 94% sa dividendom) te PBZ-a (26% bez i 57% sa dividendom).

O tome koliko važna može biti dividenda govori i slučaj HT-a, čija je cijena pala za 19%, ali prinos s uključenom dividendom iznosi 50%.

Slično je i sa Zagrebačkom bankom, gdje dioničari na cijeni gube 8%, ali su s dividendom u dobitku od 18%.

dividende

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram