Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2015

Rast industrijske proizvodnje 1,3% u 2014. godini

Prema podacima DZS-a u prosincu je, i četvrti mjesec za redom, nastavljen rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini...

Naime, unatoč mjesečnom padu od 0,2% prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja je u prosincu u odnosu na isti mjesec 2013. godine zabilježila razmjerno snažan rast od 5,3%. Rast industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju bio je popraćen i rastom zaliha gotovih proizvoda pri proizvođačima što je uz inozemnu potražnju zasigurno imalo utjecaj na pozitivna kretanja. Naposljetku, povoljna kretanja obujma industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju imati će pozitivan utjecaj na kretanja BDP-a.

Promatrano kumulativno na razini cijele prošle godine industrijska proizvodnja je prema izvornim indeksima zabilježila godišnji rast od 1,2% dok je prema kalendarski prilagođenim indeksima rast iznosio 1,3%. Time je prekinut niz od pet godina uzastopnog pada. Ipak razina industrijska proizvodnje u 2014. godini za oko 17% je niža u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. Promatrano prema GIG-u, rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je u svim segmentima osim proizvodnje energije koja je ostvarila pad od 6,2% u odnosu na 2013. godinu.

Promatrano prema NKD-u rast industrijske proizvodnje posljedica je rasta prerađivačke industrije koja u strukturi ima udio nešto manji od 80%, a ostvarila je godišnji rast od 3,1%. S druge strane rudarstvo i vađenje te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe godišnji pad od 6,4% odnosno 5,2%. Glavni pokretači rasta prerađivačke industrije bila je proizvodnja odjeće (+14,4%), proizvodnja kože i srodnih proizvoda (+15,7%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+11,9%), proizvodnja proizvoda od gume i plastike (+24,4%) te proizvodnja električna opreme (+10%) koji su svi redom zabilježili dvoznamenkaste godišnje stope rasta. S druge strane zamjetniji rast ograničavala je niža proizvodnja duhanskih proizvoda (-14,7%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-13%) te ostale prerađivačke industrije (-12,8%).

"I u 2015. godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta pri čemu će zamjetniji rast i dalje ograničavati iscrpljena domaća potražnja. S druge strane unatoč oporavku inozemne potražnje treba imati na umu i potencijalne negativne rizike prisutne na inozemnim tržištima (razvoj situacije na ruskom tržištu te slabiji oporavak vanjskotrgovinskih partnera) te potrebu za daljnjim jačanjem konkurentnosti hrvatske industrije i izvoza. Ipak, pet godina pada obujma industrijske proizvodnje posljedično znači i nisku bazu što će podržavati pozitivne stope rasta na godišnjoj razini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram