Zatvori
Poslovni Puls
29/01/2015

Vlada priprema IPO za HEP i Hrvatsku lutriju?

Vlada će prilično brzo ponuditi IPO Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske lutrije, i siguran sam kako ćemo svjedočiti golemom interesu hrvatskih građana, doznaje Jutarnji list...

"Ovo je važna strateška odluka jer smo odlučili da nećemo privatizirati ove dvije važne nacionalne kompanije i prepustiti ih stranim vlasnicima, već ćemo tu mogućnost dati našim građanima" - najavio je jednu od najsnažnijih odluka koje su u završnoj fazi u razgovoru za Jutarnji list ministar u Vladi premijera Zorana Milanovića. Privatizacija HEP-a zacrtana je u Planu upravljanja državnom imovinom u kojem se navodi da će se ove godine razmotriti inicijalna javna ponuda dionica HEP-a koje će se ponuditi građanima, braniteljima i mirovinskim fondovima.

Prema njegovim riječima, u optjecaju će biti 25 posto HEP-a i Hrvatske lutrije, za koje se očekuje veliki interes, a samim tim i promet. Vladine preliminarne analize pokazuju kako bi IPO HEP-a, koji je jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, mogao vrijediti gotovo 20 milijardi kuna, dok se od Lutrije očekuje približno jedna milijarda. U srednjoročnoj perspektivi razmišlja se i o Hrvatskoj pošti, međutim za razliku od spomenute dvije, ova tvrtka još nije spremna za IPO.

"Iskreno govoreći, očekujemo ogroman interes jer su u pitanju kvalitetne firme, a i ljudima se više isplati investirati u HEP ili Lutriju nego štedjeti u bankama uz dva posto godišnje kamate. Na kraju krajeva, i država će imati određenu korist od ovih transakcija", obrazložio je spomenuti ministar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram