Zatvori
Poslovni Puls
29/01/2015

Hong Kong još uvijek najslobodnija ekonomija na svijetu

Hong Kong je i dalje najslobodnija ekonomija na svijetu, unatoč nešto manjem broju bodova zbog pada u kategoriji percipirane razine korupcije, u srijedu su izjavile hongkonške vlasti...

Indeks ekonomskih sloboda za 2015., kojeg je 27. siječnja objavio Heritage Foundation sa sjedištem u Washingtonu, otkrio je da se Hong Kong već 21 godinu za redom nalazi na vrhu ljestvice slobodnih ekonomija s ukupnim brojem bodova od 89.6 (na ljestvici od 0 do 100).

Singapur se nalazi na drugom mjestu s 89.4 bodova, a nakon njega slijede Novi Zeland s 82.1, Australija s 81.5 i Švicarska s 80.5 bodova.

Od 10 kategorija za procjenu ekonomske slobode koje se navode u izvješću, Hong Kong je se nalazi na prvom mjestu u poslovnoj slobodi, trgovinskoj slobodi i financijskoj slobodi te na drugom mjestu u investicijskoj slobodi.

Ukupni zbroj bodova Hong Konga smanjio se za 0.5 boda uspoređujući s prošlom godinom, uglavnom zbog pada u kategoriji slobode od korupcije, što je pripisano visokoprofilnim slučajevima koji su utjecali na percepciju korupcije, izjavio je vladin glasnogovornik.

Kao odgovor na izvješće, lokalna antikorupcijska agencija, Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije, izjavila je da je velika medijska pozornost na određene slučajeve, uključujući procesuiranje i osudu bivšeg visokog vladinog dužnosnika, mogla imati utjecaj na dojmove ispitanika.

Rafael Hui, bivši glavni tajnik Hong Konga, i Thomas Kwok, supredsjedatelj velike lokalne građevinske tvrtke Sun Hung Kai Properties, u prosincu su proglašeni krivim za korupciju.

Međutim, ti izolirani slučajevi ne bi se trebali smatrati pokazateljima pogoršavanja korupcije u Hong Kongu, izjavila je Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije. Prema godišnjoj anketi, koju je na zahtjev spomenute agencije provela nezavisna tvrtka za ispitivanje javnog mijenja, samo 1.5 posto ispitanika se u posljednjih 12 mjeseci susrelo s korupcijom, što ukazuje na vrlo nisku razinu korupcije.

"Svi smo itekako svjesni konkurencije drugih gospodarstava unutar i izvan regije. Uvijek se trudimo držati korak s najnovijim globalnim gospodarskim kretanjima i nastojimo povećati našu konkurentnost." istaknuo je glasnogovornik.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram