Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2015

Na pomolu veliko strateško partnerstvo SAD-a i Indije?

Američki predsjednik Barack Obama je Indiji obećao 4 milijarde dolara u ulaganjima i zajmovima, čime želi pokrenuti "neiskorišteni potencijal" poslovnog i strateškog partnerstva dviju zemalja...

Prije toga je Obama, na poziv indijskog premijera Narendre Modija, nazočio proslavi indijskog Dana republike kao prvi američki predsjednik ikada. Obama i Modi su se oslovljavali imenima u razgovoru, sudjelovali u radijskoj emisiji i satima raspravljali o mnogim temama, ali su iskoristili priliku kako bi ljude iz poslovnog svijeta podsjetili da su trgovinske veze između SAD i Indije i dalje krhke, prenosi HRT.hr.

Na Indiju otpada svega 2 posto američkog uvoza i tek jedan posto izvoza, rekao je Obama. Iako je trgovinska razmjena na godišnjoj razini dosegnula 100 milijardi dolara, to je tek petina vrijednosti američke trgovine s Kinom, Indiji susjednom zemljom. Modi je rekao da su se američka ulaganja u Indiju udvostručila u posljednja četiri mjeseca i obećao da će poduzeti dodatne mjere kako bi suzbio probleme koje uzrokuje zloglasna indijska birokracija kako bi od Indije učinio jedno od najjednostavnijih mjesta na svijetu za pokretanje poslovnih projekata.

Obama je rekao da će Američka banka za uvoz i izvoz financirati izvoz američkih proizvoda u vrijednosti od milijardu dolara, dvije milijarde će Američka agencija za trgovinu i razvitak uložiti u indijski sektor obnovljive energije, a američka korporacija za prekomorska privatna ulaganja osigurat će milijardu dolara za zajmove malim i srednjim poduzećima u indijskim ruralnim područjima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram