Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2015

Kineski tajkun kupio 20-postotni udjel u Atletico Madridu

Kineska grupacija Wanda objavila je u srijedu kako je milijarder Wang Jianlin kupio je 20% udjela u španjolskom prvoligašu Atletico Madridu. Ovaj kineski tajkun posljednji je veliki mecena iz inozemstva na nogometnom tržištu u Španjolskoj...

Tajkun čija su specijalnost nekretnine postigao je sporazum s predsjednikom Atletica Enriqueom Cerezom u Pekingu. Sudeći po potpisanom ugovor, Wang će platiti 52 milijuna američkih dolara za svoj udio, a tim će se iznosom smanjiti dugovi namijenjeni za nabavu opreme i druge troškove španjolskog kluba.

Prema dogovoru Atletico Madrid također je dužan otvoriti tri nogometne škole u Kini te obavljati sponzorske aktivnosti i moguće, krajem ove godine, napraviti veliku turneju po najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Uz to, vlasnik grupacije Dalian Wanda također će kombinirati 34 milijuna dolara za centar za izobrazbu mladih igrača kako bi se njegovali kineski talenti.

U ovom trenutku Wanda financira projekt za mlade nogometaše preko kojeg je 90 igrača već otišlo u Španjolsku, a očekuje se kako će taj broj do 2017. doseći 180.

Bogatstvo kojim se može pohvaliti Wang, tajkun koji se inače nalazi na 42. mjestu Forbesove ljestvice najbogatijih osoba na svijetu, procijenjeno je na nekih 18 milijardi američkih dolara.

On je nekada bio vlasnik nogometnog kluba Dalian Wanda koji se natjecao u kineskoj prvoj ligi, koja je inače prethodila današnjoj Superligi. No zbog razočaranja u situaciju koja je tada vladala u kineskom nogometu, prepunu korupcije i raznoraznih skandala, odlučio je 2000. prodati klub.

Jedanaest godina kasnije vratio se u nogometni svijet na velika vrata postavši sponzor Superlige što se poklopilo i s velikim ulaganjima u europske metropole, a prošlog mjeseca je utržio oko 3,7 milijardi američkih dolara ponudom Wandinih dionica na hongkonškoj burzi, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram