Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2015

MMF snizio procjene rasta za svjetsko gospodarstvo

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas prognoze rasta globalnog gospodarstva, procjenjujući da će utjecaj negativnih faktora, uključujući slaba ulaganja, više nego nadjačati povoljan utjecaj nižih cijena nafte...

Tako bi aktivnosti na globalnoj razini ove godine trebale porasti za 3,5 posto, nakon čega bi u idućoj trebale blago ubrzati, na 3,7 posto, pokazuju zimske međuprognoze međunarodnog zajmodavca. Time je MMF snizio jesenje prognoze za 0,3 postotnog boda.MMF među poticajima za gospodarstvo izdvaja niže cijene nafte, koje u značajnoj mjeri zrcale veću ponudu, no upozorava da će njihov pozitivni učinak biti više nego poništen negativnim čimbenicima, izdvajajući u prvom redu slaba ulaganja, zbog nastavljenog trenda prilagođavanja sniženim očekivanjima rasta u srednjem roku u mnogim razvijenim i gospodarstvima u nastajanju, prenosi HRT.hr.

Pogoršani globalni izgledi rezultat su sniženih projekcija za Kinu, Rusiju, eurozonu i Japan dok su poboljšane samo one za Sjedinjene Države.Za eurozonu u cjelini MMF je snizio prognoze iz listopada za 0,2 odnosno 0,3 postotna boda, na 1,2 posto u ovoj i 1,4 posto u idućoj godini. Sniženje zrcali ono za njemačko gospodarstvo, koje bi po novim prognozama MMF-a ove godine moglo porasti 1,3 posto, te 1,5 posto u 2016. Značajnije su pak snižene prognoze za Italiju, treće gospodarstvo eurozone, i to za po pola postotna boda za ovu i iduću godinu.

Bolji rast smiješi se pak Španjolskoj, četvrtom po veličini gospodarstvu, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast od dva posto, dok bi u 2016. rast trebao tek blago usporiti, na 1,8 posto, u skladu s listopadskom procjenom.U skupini razvijenih gospodarstava izdvaja se SAD, kojem u MMF-u u ovoj godini predviđaju 3,6-postotni rast. U 2016. rast bi trebao blago oslabiti, na 3,3 posto.

Prognoze za Japan blago su pak snižene, na 0,6 posto u ovoj godini.Cijela skupina razvijenih gospodarstava trebala bi ove i iduće godine porasti 2,4 posto, čime je za samo 0,1 postotni bod podignuta jesenska prognoza, dok je ona za iduću godinu potvrđena.Među razlozima za zabrinutost MMF izdvaja i stagnaciju i nisku inflaciju u eurozoni i Japanu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram