Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2015

U prvih šest mjeseci prošle godine inozemni ulagači u Hrvatsku uložili 2,26 mlrd. eura

Najnoviji podaci o kretanju direktnih stranih ulaganja u RH odnose se na prvo polugodište 2014.g. kada je ukupno uloženo 2.263,7 milijuna eura. U promatranom razdoblju najznačajniji investitori u RH su Nizozemska (2,7 milijardi eura), Austrija (118,3 milijuna eura), Švicarska (36,5 milijuna eura), Irska (34,9 milijuna eura), Francuska (30,2 mil.eura) i Mađarska (29 mil.eura)...

Najviše je uloženo u ostale poslovne djelatnosti (1,8 milijardi eura), te trgovinu na malo, graditeljstvo i proizvodnju kemijskih proizvoda.

Tijekom cijele protekle 2013.g. ukupna strana ulaganja iznosila su 739,8 miijuna eura, pri čemu je najviše uloženo iz Nizozemske (196,7 mil eura), Njemačke (125,1 mil eura), Austrije (109,6 mil eura), Italije (88,9 mil eura) i Slovenije (54,8 mil eura). U strukturi ulaganja 2013.g. najviše su zastupljene ostale poslovne djelatnosti (196,5 mil eura), poslovanje nekretninama (178,9 mil eura) i vlasnička ulaganja u nekretnine (159,6 mil eura).

Kumulativno, ukupna strana ulaganja u razdoblju 1993-Q2/2014 iznose 28,89 milijardi eura, vodeći ulagači su Nizozemska, Austrija, Njemačka i Mađarska; a najviše je uloženo u djelatnosti financijskog poslovanja (7,16 milijardi eura), ostale poslovne djelatnosti (3,34 mlrd eura), trgovinu na veliko (2,61 mlrd eura), poslovanje nekretninama (2,14 milijardi eura), te poštu i telekomunikacije (1,76 milijardi eura).

Uspoređujući ulaganja u prva dva kartala 2014. s 2013. godinom može se primijetiti povećanje obujma ulaganja, međutim još je uvijek prerano govoriti o realnom uzlaznom trendu u privlačenju investicija u RH (veća ulaganja u prvom polugodištu 2014.g. vezana su uz porast tzv. kružnih izravnih ulaganja).

„Unatoč određenim pozitivnim promjenama, posebice u zakonodavnom smislu (segment poticanja ulaganja, niz zakona vezanih uz prostorno planiranje i građenje), očekivani značajniji pozitivni dugoročniji rezultati su izostali, što je jasan znak da je potrebno uložiti dodatne napore za poboljšanjem sveukupne poslovne klime ne samo za strane već i domaće ulagače“, rekla je Silva Stipić Kobali, pomoćnica direktora Sektora za međunarodne poslove i voditeljica Odjela za privlačenje investicija.

„Stabilnost i predvidivost poslovnog okruženja jedne su od najvažnijih stavki ulagačima pri donošenju odluke o ulaganju u neku zemlju, stoga je izuzetno važno ustaliti zakonodavni okvir koji regulira poslovanje, počevši od porezne politike pa do pravne sigurnosti koje su bitne pri stvaranju konkurentnih obilježja svakog gospodarstva i jedan od preduvjeta za usmjerenje prema rastu i većem zapošljavanju. Visoka regulativna i administrativna opterećenja samim poduzetnicima svakodnevno predstavljaju znatne prepreke.U Republici Hrvatskoj treba stvoriti poslovnu klimu koja će poticajno djelovati na domaće poduzetnike, pa će se time stvoriti uvjeti i za jači angažman inozemnih poduzetnika i ulaganja u RH“, zaključila je Stipić Kobali.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram