Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2015

Bruxelles: Hrvatska mora kvalitetnije upravljati javnim tvrtkama

Niti jedna vlast nije ni pokušala riješiti problem političkih imenovanja. Svoje su zapošljavali i HDZ-ovci, i SDP-ovci i koalicijski partneri..

U svakodnevnoj upotrebi već je prihvaćena riječ - uhljeb.

"Točna je da informacija da stiže izaslanstvo Europske komisije 19. siječnja. Stižu eksperti za ekonomske i financijske poslove i to tehnički tim, a ne politički. na redovne konzultacije. Bit će riječi o javnim poduzećima. No Europska komsija ne savjetuje ili pak traži da ne bude političkih imenovanja. To nije način na koji EK razgovara. To nije ta vrsta razgovora. Ono što se ističe u dokumentima je loše upravljanje u javnim poduzećima i to se ističe kao problem našeg gospodarstva", javila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro u emisiji Hrvatska uživo.

Ministar financija Boris Lalovac nada se da zbog smanjenja proračunskog deficita Hrvatska neće od Europske komisije dobiti neke nove mjere, no mediji pišu kako bi Vlada mogla ponovo dobiti upozorenje zbog političkih imenovanja u tvrtkama u državnom vlasništvu.

"Hrvatska je usvojila strategiju da se članovi biraju javnim natječajem i to vrijedi od 1.1.2015. godine i to je nešto s čime ćemo se moći pohvaliti kad stigne izaslanstvo. Bruxelles za nas ima puno prijedloga. Vrlo jasno govore kako se Vladi savjetuje da se javna poduzeća prilagode okruženju i da se osigura njihov opstanak na tržištu i smanjuju potrebe za zaduživanjem u financijskom sektoru. Poruka koja iza toga stoji sasvim sigurno je da treba politike što manje u tome, a da se javnim poduzećima treba upravljati na konkurentan način", javila je Paro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram