Zatvori
Poslovni Puls
02/01/2015

HGK: Nastavak rasta industrijske proizvodnje u 2015. godine

Već tri mjeseca za redom ostvaruje se rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, pri čemu je u studenom industrijska proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,8% veća u odnosu na isti mjesec 2013. godine...

Na mjesečnoj razini također je zabilježen rast, odnosno u studenom je proizvodnja bila, prema desezoniranim podacima, veća za 2,7% u odnosu na listopad.

Pozitivna kretanja u studenom, na godišnjoj razini, strukturno su nastavak trenda smanjenja proizvodnje u rudarstvu i vađenju te povećanja proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija u zadnja tri mjeseca bilježe se oscilatorna kretanja, a u studenom je zabilježen rast od 5,3%.

Unutar prerađivačke industrije u studenom, najveći doprinos povoljnim kretanjima proizvodnje zabilježen je kod proizvodnje farmaceutskih proizvoda, proizvodnje gume i plastike te kod proizvodnje strojeva i uređaja.

Negativna godišnja kretanja u 2014. godini zabilježena su samo u lipnju i kolovozu pa se tako na kumulativnoj razini bilježi rast, odnosno u prvih jedanaest mjeseci 2014. godine, industrijska proizvodnja je bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, 1% veća u odnosu na isto razdoblje lani. Strukturno, takva kretanja rezultat su povećanja proizvodnje u prerađivačkoj industriji (2,9%) kao i smanjenja proizvodnje kod rudarstva i vađenja (-6,9%) te kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-7%).

Ovogodišnja ukupna industrijska proizvodnja pod utjecajem je, s jedne strane blago povećane inozemne potražnje, a s druge strane i nadalje niske razine domaće potražnje. Prema očekivanjima HGK, razina industrijske proizvodnje bit će nešto veća (0,8%) u odnosu na prošlogodišnju, pod utjecajem povećane inozemne potražnje. Ipak, ta razina će biti oko 17% manja u odnosu na onu iz 2008. godine.

Na razini Europske unije u prvih deset mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bila je, prema kalendarski prilagođenim podacima, oko 1,2% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno oko 8% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića:

„Unatoč očekivanom blagom rastu industrijske proizvodnje u 2014. godini u odnosu na godinu ranije, razina industrijske proizvodnje bit će oko 17% manja u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. U 2015. godini očekujemo nastavak blagog oporavka industrijske proizvodnje te dosezanje razina zabilježenih u 2012. godini.“

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram