Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2014

Dobre vijesti: Rast industrijske proizvodnje u studenom

Prema posljednje objavljenim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja u studenom potvrdila je očekivanja te je nastavila s pozitivnim stopama rasta, na mjesečnoj i godišnjoj razini...

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 2,8% godišnje dok je u odnosu na prethodni mjesec viša za 2,7% (prema desezoniranim indeksima). Pozitivno ostvarenje obujma industrijske proizvodnje u studenom utjecalo je na kumulativni rast u razdoblju od prvih jedanaest mjeseci od 1,0% godišnje.

Promatrano prema NKD-u, u razdoblju od siječnja do studenog, prerađivačka industrija (koja čini gotovo 78% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježila je godišnji rast od 2,9% čime je dala značajan pozitivan doprinos ukupnom industrijskom rastu. S druge strane, negativan doprinos u istom promatranom razdoblju došao je od godišnjeg pada obujma rudarstva i vađenja (-6,9%) te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-7,0%).

Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda (koja čini preko 15% ukupne industrijske proizvodnje) te je u razdoblju od prvih jedanaest mjeseci ostvarila godišnji rast od 0,6%. Zamjetan godišnji rast po dvoznamenkastim stopama u istom periodu ostvaren je u proizvodnji proizvoda od gume i plastike (19,9%), proizvodnji odjeće (15,5%), kože i srodnih proizvoda (14,6%), proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (11,6%) te tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa (11,1%). Istovremeno, značajniji pad proizvodnje u promatranom kumulativnom razdoblju na godišnjoj razini ostvaren je u proizvodnji duhanskih proizvoda (-14,5%) te proizvodnji ostalog rudarstva i vađenja (-12,4%).

Promatrano prema GIG-u i kalendarski prilagođenim indeksima, u razdoblju od siječnja do studenog, negativan doprinos godišnjem rastu industrijske proizvodnje došao je od pada proizvodnje energije (-6,8%), dok su intermedijarni proizvodi zabilježili rast od 2,7%, kapitalni proizvodi 0,6%, a trajni i netrajni proizvodi za široku potrošnju porasli su za 5,1% odnosno 2,8% godišnje.

"Obzirom da je 2014. još jedna u dugotrajnom nizu recesijskih godina, oslabljena (domaća i inozemna) potražnja za hrvatskim proizvodima i dalje će ograničavati zamjetniji rast industrijske proizvodnje. Ipak, obzirom da su od početka godine zabilježene pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje (s izuzetkom lipnja i kolovoza), na razini cijele 2014. godine očekujemo blagu pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko se ostvare naša predviđanja, to bi bila prva godina blagog rasta industrijske proizvodnje, nakon pet godina uzastopnog pada koji je započeo još 2009. godine", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram