Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2014

Hrvati imaju drugu najvišu prosječnu plaću u ovom dijelu Europe

Prema prvim rezultatima koje je objavio DZS o isplaćenim neto i bruto plaćama po zaposlenome u pravnim osobama, u listopadu je zabilježeno povećanje neto i bruto plaća na mjesečnoj i godišnjoj razini. Prosječna isplaćena neto plaća u listopadu je iznosila 5.532 kune što je 90 kuna više u odnosu na prethodni mjesec (+1,7%)...

U odnosu na isti mjesec 2013. isplaćena neto plaća u listopadu ove godine nominalno je veća za 26 kuna (+0,5%). Izuzev siječnja i listopada, u razdoblju od prvih deset mjeseci potrošačke cijene su bile pod utjecajem deflacijskih pritisaka te je negativna godišnja stopa inflacije pridonijela relativno većem godišnjem rastu plaća iskazanih u realnim iznosima (nominalne plaće deflacionirane za iznos potrošačkih cijena). Obzirom da je godišnja stopa inflacije u listopadu zabilježila blagi pozitivan rast od 0,4% utoliko je realna neto plaća u promatranom mjesecu bila za +0,1% veća nego u istom mjesecu prošle godine. Prosječna mjesečna bruto plaća u listopadu iznosila je 7.976 kuna što je 156 kuna više u odnosu na rujan (mjesečni rast od 2%). Na godišnjoj razini, prosječna bruto plaća je veća za 57 kuna u usporedbi s listopadom prošle godine što je porast od +0,7% nominalno odnosno +0,3% realno.

Komparativno, u odnosu na druge države Srednje i istočne Europe prosječna bruto plaća u Hrvatskoj i dalje je na drugom mjestu iza Slovenije. Prema zadnje dostupnim podacima za prvih devet mjeseci 2014. jedino ove dvije države imaju prosječnu bruto plaću veću od tisuću eura (Slovenija iznad 1.500, a Hrvatska nešto višu od 1.000 eura).

"Najavljene porezne izmjene u sustavu poreza na dohodak u kratkom roku će djelovati u smjeru povećanja prosječne isplaćene neto plaće. Naime, povećanje neoporezivog dijela plaće te redefiniranje poreznih razreda uzrokovat će, uz učinak baznog razdoblja, razmjerno značajan nominalan rast neto plaća u slijedećoj godini. Realan rast plaća dodatno će biti podržan izostankom većih inflatornih pritisaka, dok bi prosječna nominalna bruto plaća trebala stagnirati", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram