Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2014

Rekordno niska cijena nafte, a naš ministar prijeti rastom cijene goriva!

Ako ne dođe do monetizacije autocesta, Vlada će morati dići cijenu goriva za 40 lipa, poručio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, koji je članove saborskog Odbora za promet izvijestio da je 12. prosinca posljednji dan za predaju neobvezujućih ponuda za koncesiju autocesta...

Na pitanje članova Odbora koja je alternativa monetizaciji, ministar je ustvrdio da ona postoji, ali da i košta. Radi refinanciranja dugova Vlada bi u tom slučaju, uz ostale mjere, morala dići cijenu goriva za 40 lipa, ustvrdio je, prenosi HRT.hr.

Izvijestio je i da će se neobvezujuće ponude za 40-godišnju koncesiju nad autocestama pregledati 10. siječnja, nakon čega počinje četveromjesečni pregovarački postupak s ponuditeljima. Izbor najboljeg ponuđača može se očekivati tijekom svibnja ili lipnja iduće godine nakon predaje obvezujućih ponuda. Pri njegovu odabiru, istaknuo je, jedini će uvjet biti cijena, a očekuje se da će se za monetizaciju HAC-a i ARZ-a dobiti oko 23 milijarde kuna. S tim novcem, istaknuo je, pokrila bi se većina duga autocesta, smanjio bi se neto inozemni dug, a javni bi se dug, prvi put u povijesti, smanjio za 7%.

Većina investicija u autoceste financirana je dugom. Dakle 93% ukupnih investicija, rekao je Hajdaš Dončić te dodao da HAC-u i ARZ-u nedostaje 25,5 milijardi kuna godišnje da servisira svoje obveze, i zato je monetizacija nužna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram