Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2014

POTVRĐENO: BDP u trećem kvartalu pao za 0,5 posto

Bruto domaći proizvod realno je manji za 0,5% u trećem tromjesečju 2014. u odnosu na isto tromjesečje 2013, objavio je Državni zavod za statistiku, čime je potvrđena ranija prva procjena bruto društvenog proizvoda...

Izdaci za potrošnju kućanstava u trećem tromjesečju 2014. pali su za 1,1%. Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) pali su za 1,2%. Izdaci za potrošnju države pali su za 1,4%. Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 3,6%.

Izvoz roba i usluga porastao je za 4,1%, zbog rasta izvoza usluga za 2,9% te rasta robnog izvoza za 5,0%.

Uvoz roba i usluga porastao je za 3,2%, zbog rasta robnog uvoza za 2,8% i rasta uvoza usluga za 5,4%.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realne promjene BDP-a bio je negativan (1,6 postotnih bodova). Među sastavnicama domaće potražnje najveći negativan doprinos prouzročen je padom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,1 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom usluga.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram