Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2014

Japanski BDP pao u duboku ekonomsku depresiju

Japanski BDP pao je u trećem tromjesečju 1,9 posto, više nego što se procjenjivalo, što je posljedica pada poslovnih investicija i slabosti osobne potrošnje, a što opravdava nedavnu odluku vlade o odgodi povećanja poreza na dodanu vrijednost...

U ponedjeljak objavljeni podatak pokazuje da je Japan u dubljoj recesiji nego što je pokazivala prva procjena BDP-a, prema kojoj je gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 1,6 posto na godišnjoj razini. Podatak je i slabiji u odnosu na 0,5-postotni pad, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Pad gospodarstva ponajviše je posljedica pada poslovnih investicija u proteklom kvartalu za 0,4 posto. No, recesiju je zapravo izazvalo povećanje poreza na dodanu vrijednost u travnju s 5 na 8 posto.

Nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju ove godine, treće po veličini svjetsko gospodarstvo oštro je palo u drugom kvartalu, zbog slabosti osobne potrošnje i investicija, a silaznom je putanjom nastavilo i u trećem tromjesečju. To je nedavno navelo vladu premijera Shinzo Abea na odgodu daljnjeg povećanja poreza na dodanu vrijednost na 10 posto, koje je bilo planirano za 2015, prenosi HRT.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram