Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2014

Završen prvi krug natječaja "Moj Zaba Start"

Gotovo 600 projekata natjecat će se za milijun kuna financijske potpore koje će Zagrebačka banka dodijeliti u sklopu projekta Moj Zaba Start. Natječaji Moja prilika za inovativne poduzetničke i start up projekte; Moja zelena zona za zeleno poduzetništvo; Moja kreativna crta za kreativnu industriju raspisani su početkom listopada, a s 1. prosinca završilo je razdoblje prijava...

Obzirom da su natječaji bili otvoreni za male poduzetnike, obrtnike, udruge, dizajnere, kulturne institucije i slično, ali i fizičke osobe, od ukupnog broja projekata 44 posto prijavili su upravo pojedinci (fizičke osobe). Najviše prijava pristiglo je iz Grada Zagreba – 36 posto, a zatim slijede Splitsko-dalmatinska županija 11 posto prijava, te Primorsko-goranska županija, Osječko-baranjska županija i Istarska županija koje imaju ukupni udio svaka od po 7 posto dok je iz Varaždinske županije pristiglo 5 posto prijava.

Natječaj Moja kreativna crta kojim će se pružiti potpora projektima iz područja kreativne industrije (oglašavanje, arhitektura, obrtništvo, dizajn, grafički dizajn, moda, film & video, muzika, scenske i izvođačke umjetnosti, digitalni mediji) koji podrazumijevaju inovativan, kreativan i održiv pristup primio je gotovo 240 prijava. Veliki broj prijava dolazi od raznih udruga , ali i umjetničkih organizacija, dizajnera, kreativnih studija te obrtnika. Među prijavama ističu se nova kreativna rješenja i predmeti hrvatskih dizajnera, prijedlozi novih sadržaja na online platformama, projekti vezani uz predstavljanje kulturne i prirodne baštine kroz različite suvenire, inovativni oblici obrtništva koji su prepoznali nove potrebe i niše na tržištu, tržišno orijentirani kulturni projekti. Zanimljivo je da je ovaj natječaj primio i projekte vezane uz razvoj raznih aplikacija i video igrica dok je prošle godine ovaj tip projekata primarno prijavljivan u natječaj Moja prilika.

Na natječaj Moja prilika, koji je namijenjen inovativnim poduzetničkim idejama i konceptima s ciljem promocije i unapređivanja poduzetničke kulture te samozapošljavanja i zapošljavanja pogotovo mladih, došlo je oko 200 prijava od čega je 50 posto prijava od fizičkih osoba. Većina je projekata, kao i prošle godine, iz područja informatike i proizvodnje, ali zastupljene su i sve ostale djelatnosti.

Na natječaj Moja zelena zona, kojim će se pružiti potpora inovativnim i održivim projektima korištenja zelenih tehnologija i energetske efikasnosti, pristiglo je više od 150 prijava od čega je svoje projekte prijavilo osam gradova i općina te 11 škola, dječjih vrtića i fakulteta. Većina projekata odnosi se na edukativne i istraživačke projekte, zbrinjavanje otpada i eko poljoprivredu.

„Kada smo prošle godine pokrenuli projekt Moj Zaba Start i raspisali natječaje pristiglo je 420 prijava što nam je bio izvrsni pokazatelj poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Ove godine smo premašili i tu brojku za oko 40 posto što dokazuje da su našim sugrađanima potreban samo odgovarajući poticaj, a da su oni spremni iskoristiti ponuđene prilike. Bez poduzetništva nema novog zapošljavanja, nema razvoja i u takvom okruženju ne gradimo bazu za naše buduće generacije. Vjerujemo da u prijavljenim projektima ima puno potencijalnih uspješnih poslovnih priča te ćemo svima njima, bez obzira hoće li biti odabrani kao finalisti, kao banka biti na raspolaganju za daljnju potporu“, izjavila je članica Uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

Stručna komisija odabrat će po deset finalista iz svakog natječaja, ukupno 30, koji će biti predstavljeni javnosti sredinom siječnja 2015. Nakon što finalisti prođu edukacije kroz radionice vezane uz poslovno planiranje kako bi mogli uspješno upravljati poslovnim procesima i financijama te uspješno savladavati izazove tržišta, stručna komisija odabrat će u svakom natječaju po tri pobjednika (ukupno devet pobjednika) te će svaki dobiti financijsku potporu u iznosu od 100.000 kuna. I javnost će putem glasanja na internetskoj stranici Moj Zaba Start moći u svakom od tri natječaja dodijeliti po jednu potporu od 33.000 kuna. Pobjednici će biti poznati početkom ožujka 2015, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram