Zatvori
PoslovniPuls
14/02/2022

ZABA instant plaćanje dostupno i u popodnevnim satima, vikendima i blagdanima

Zagrebačka banka uvela je uslugu Instant plaćanje za sve svoje privatne i poslovne korisnike koji imaju transakcijske račune, u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna. Instant plaćanja u Hrvatskoj moguća su u kunama, a provode se svaki dan, uključujući vikende, blagdane i praznike, objavljeno je.

Klijenti Zagrebačke banke tako će moći izvršiti svoje transakcije u gotovo realnom vremenu, u samo nekoliko sekundi. Instant plaćanja izvršavaju se on-line bankarstvom putem mobilne aplikacije (m-zaba) i interneta (e-zabe), kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije "Instant plaćanje". Ispunjavanje naloga za Instant plaćanja u potpunosti je isto kao i kod standardnih naloga, a platitelj pritom odmah može vidjeti je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno.

Primjerice, klijent ima potrebu u petak navečer uplatiti novac osobi koja ima transakcijski račun u drugoj banci. Do sada bi za obradu takve uplate bilo potrebno čekati do ponedjeljka. No, uvođenjem ove usluge, novac će na računu primatelja biti raspoloživ odmah.

Plaćanja se izvršavaju putem NKSInst, nacionalnog klirinškog sustava za instant plaćanja koji je razvila Financijska agencija, a odobrila Hrvatska narodna banka.

Instant plaćanja moguća su između Zagrebačke banke i drugih banaka uključenih u NKSInst sustav. Isto vrijedi i za instant uplate iz drugih banaka u NKSInst sustavu koje se izvršavaju na transakcijske račune klijenata Zagrebačke banke. Klijenti će već pri pripremi naloga i odabiru instant opcije biti obaviješteni ako banka primatelja nije uključena u NKSInst sustav, a popis svih uključenih banaka mogu provjeriti i na internetskoj stranici FINA-e, poručili su iz ZABA-e.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram