Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2014

Nakon pada BDP-a od 3,6 posto, Srbija ponovno u recesiji!

Posljedice katastrofalnih poplava negativno su se odrazile na stanje u gospodarstvu Srbije...

Republički zavod za statistiku Srbije objavio je da je BDP pao 3,6% na godišnjoj razini, nakon što se i u drugom kvartalu spustio 1,3% . Objavom ovog podatka Srbija se i službeno našla u recesiji, dok je u prvom kvartalu imala rast od 0,4%.

Disagregirani podaci pokazuju kako su sve komponente osim uvoza roba i usluga zabilježile pad: najveći u bruto investicijama (7,6% ), a slijede izvoz roba i usluga (5,7% ), državna potrošnja (1,6% ) te osobna potrošnja (1,2% ).

Industrijska proizvodnja vrlo snažno pogođena poplavama, što se posebno vidi na proizvodnji energije (u prvih osam mjeseci manja je 28%).

Smanjivanje plaća i mirovina od 10% još uvijek se ne vidi u statistici srpskih nacionalnih računa jer je korespondirajući zakon stupio na snagu početkom studenoga te će stoga izvršiti učinak na BDP početkom prosinca. Ova fiskalna mjera usporit će rast srpskog deficita i javnog duga, međutim dovest će i do snažnijeg pada BDP-a zbog dodatnog pada osobne potrošnje u prosincu, smatraju analitičari iCapitala.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram