Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Nijemci prodali dionice Tedeschijeve Atlantic Grupe

Njemačka razvojna banka Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft (DEG) u četvrtak je transakcijom na OTC tržištu Zagrebačke burze, vrijednom 25 milijuna eura, prodala otprilike 6 posto dionica Atlantic Grupe, smanjivši svoj vlasnički udio u toj kompaniji na 2,28 posto, izvijestili su iz Atlantic Grupe...

DEG je, stoji u obavijesti, otpustio 207.173 dionica Atlantic Grupe, što čini 6,21 posto vlasničkog kapitala, u procesu ubrzanog upisa izvršenog od strane hrvatske investicijske kompanije Interkapital vrijednosni papiri, koja je djelovala kao jedini koordinator i voditelj knjige upisa.

Snažan interes investitora generirao je 1,7 puta veću potražnju te je cjelokupno izdanje alocirano po jedinstvenoj cijeni od 925 kuna. Nakon ove transakcije DEG ostaje strateški partner s 2,28-postotnim udjelom u vlasničkom kapitalu Atlantic Grupe, čime se nastavlja suradnja između banke i kompanije, ističu iz Atlantica.

Dodaju da je u alokaciji sudjelovalo 22 ponuđača, pri čemu je više od jedne trećine svih ponuda pristigla od strane vodećih međunarodnih fondova za ulaganja u tržišta u nastajanju i razvoju.

Domaći i inozemni investitori sudjelovali su u procesu osiguravši snažnu bazu dioničara, pri čemu je 65 udjela udjela alocirano domaćim investitorima a 35 posto inozemnim investitorima. Pritom je u transakciji ukupne vrijednosti 25 milijuna eura, 58 posto udjela alocirano investicijskim fondovima, 39 posto mirovinskim fondovima, a 3 posto bankama i individualnim investitorima.

"Ova transakcija će osigurati dodatnu likvidnost dionice Atlantic Grupe, povećavajući udio dionica distribuiran javnosti (free-float) na 35,5 posto", ističu iz te kompanije.

DEG djeluje kao dugoročni razvojni partner Atlantic Grupe još od Atlanticove akvizicije Cedevite 2001. godine, kada se ta njemačka razvojna banka pridružila u financiranju te akvizicije, a što je kasnije nastavljeno kroz dioničko ulaganje 2006. godine te nadopunjeno sudjelovanjem u dokapitalizaciji 2010. godine, podsjećaju iz Atlantica.

U priopćenju se navodi i izjava direktora DEG-a za Europu, Bliski istok i središnju Aziju Petera Martina Thimmea kako ta banka ostaje dioničar kompanije, jer joj iskustvo dokazuje da ona ima perspektivu rasta i daljnjeg razvoja te su vrlo zainteresirani daljnjem proširenju partnerskih odnosa kroz buduće suradnje.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ističe da je DEG prepoznao potencijal Atlantica u vrijeme kada kompanija "još nije bila na tržištu kapitala te je podržao našu razvojnu priču dugotrajnom i plodnom suradnjom".

"Sretni smo što DEG nastavlja biti dioničar Atlantic Grupe potvrđujući daljnju potporu našoj razvojnoj priči. S druge strane, također se radujemo povećanoj likvidnosti koja je rezultat ove transakcije te koja će općenito imati pozitivan utjecaj na hrvatsko tržište kapitala. Svakako nam je zadovoljstvo vidjeti ovako veliki interes za našom dionicom od strane domaćih i inozemnih investitora", kazao je Tedeschi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram