Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Bogati Amerikanci pronašli novu zanimaciju: Investicije u šume!

Odjel za posebne vrste roba u Bank of Americi (BoA) čiji klijenti redovito spadaju u skupinu jedan posto najbogatijih Amerikanaca, sve češće za svoje klijente traže, kupuju i upravljaju golemim parcelama šume...

Bogati Amerikanci počeli su kupovati šume početkom financijske krize. Nakon što su im se dionički portfelji u 2007. i 2008. godini počeli topiti ili su se u ekstremnim slučajevima potpuno istopili, drvo je postala zanimljiva investicija.

Šuma je postala atraktivna, pojašnjavaju iz BoA-e za CNN Money, jer je transparentna i opipljiva – potpuni kontrast u odnosu na vrijednosne papire.

Dok s dionicama klijenti nemaju nikakvog doticaja, kad su u pitanju šume, gotovi svi klijenti dolaze ih obići te ih nerijetko obogate pokojom kućom za odmor, ribnjakom ili lovačkom kućom.

Novi vlasnici šume praktički odmah mogu početi s prodajom stabala. Pritom im fond menadžeri sklapaju poslove sa šumarskim kompanijama koje sijeku starija stabla.

Zarada od prodaje stabala blisko korelira sa zaradama na tržištu nekretnina te je još daleko od pretkriznih razdoblja. Nezavisni stručnjaci preporučuju kupnju parcela u blizini pilana i tvornica papira radi pouzdanog dotoka gotovine.

Iako neki analitičari vjeruju da su šume već sad preskupe, druga struja tvrdi da je u ovom slučaju radi o konzervativnom ulaganju čiji je cilj transfer bogatstva na iduću generaciju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram