Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2014

Od danas šangajske i hongkonške burze povezane

Zvona na šangajskoj i hongkonškoj burzi u ponedjljak su označila povijesni početak provedbe vezanog rada dvaju tržišta vrijednosnih papira. Ovom inicijativom obilježen je program trgovinskog povezivanja kojim je investitorima omogućena trgovinska razmjena na obje burze. Taj dugočekivani potez ujedno je viđen i kao značajan pomak naprijed u još snažnijem otvaranju tržišta kapitala u Kini te se očekuje dnevna razmjena u višemilijardskim iznosima...

U sklopu programa prekogranične razmjene vrijednog 550 milijardi yuana (90 milijardi američkih dolara), investitori, s preko pola milijuna yuana na njihovim posredničkim računima, imat će priliku trgovati dostupnim dionicama koje su izlistane na jednoj od burza kroz lokalne brokerske tvrtke ili kompanije za vrijednosnice.

Investitorima je svakodnevno dopušteno kupovati i prodavati donice s liste odabranih kompanija u vrijednosti do 23,5 milijardi yuana. Kineskim investitorima ide dnevna kvota od 10,5 milijardi yuana, a na ostatak ima pravo hongkonška strana.

Prijašnja prekogranična razmjena u Kini na dioničkim tržištima bila je dozvoljena jedino pod nizom projekata koji su uključivali kvalificirane domaće i inozemne institucionalne investitore te inozemne institucionalne investitore za RMB.

Kako bi premostili određene teškoće u programu povezivanja dviju burzi, Ministarstvo financija i njegovo tijelo za nadzor vrijednosnih papira u petak je odlučilo izuzeti porezni profit koji je napravljen putem programa povezivanje od njegova pokretanja do 16. studenog 2017.

Prilikom svečanosti u Šangaju, koja je pratila uspostavu nove suradnje, Xiao Gang ravnatelj kineskog Povjerenstva za regulaciju vrijednosnih papira pozdravio je uspostavu ove suradnje nazivajući je ''najznačajnijom institucionalnom inovacijom'' na tržištima kapitala.

''Ovim povezivanjem predstavljen je novi model za prekogranično investiranje u vrijednosnice, bilo da su operacije više pogodnije i rizici pod boljom kontrolom. Cilj programa je jačanje uloge Hong Konga kao međunarodnog financijskog centra te ubrzavanje izgradnje Šangaja kao isto takvog kako bi se podigla konkurentnost na cjelokupnom kineskom tržištu kapitala', naglasio je Xiao.

Dodao je i kako je ovaj program provodljiv i po pitanju internacionalizacije RMB-ja te jačanja njegove tečajne vrijednosti u pregoraničnim transkacijama. Uporedo s novim novostima porasla je i cijena kineskih dionica. Mjerilo složenog indeksa šangajske burze bio je prilikom otvaranja 2 506,86 bodova, više za 28,04 boda ili 1,13%, dok je prije zatvaranja iznosio 2 495,8 bodova za jutarnje razdoblje. Hongkonške dionice digle su se za 225,68 bodova ili 0,94% prilikom otvaranja s 24 313,06 bodova, piše CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram