Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2014

MMF: Hrvatska vlada više ne smije odgađati reforme

Hrvatska treba provesti znatne dodatne reforme kako bi se popravilo teško stanje u gospodarstvu i potrebna je snažna fiskalna konsolidacija, ističe nakon posjeta Hrvatskoj Misija MMF-a, čiji članovi izražavaju skepsu u vezi s planiranom prilagodbom poreznih razreda, kao i planiranog izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, a pozdravljaju namjeru otpisa dugova socijalno ugroženom stanovništvu...

Također smatraju kako treba brzo provesti planiranu racionalizaciju dodataka na plaće u javnom sektoru i reformiranje indeksacije povlaštenih mirovina.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravila je u Zagrebu od 4. do 10. studenog radi razmatranja gospodarskih kretanja, s težištem na fiskalnoj politici, a tijekom posjeta razgovarali su s predstavnicima Vlade i Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, saborskim zastupnicima, članovima akademske zajednice i predstavnicima međunarodne zajednice.

"Iako je posljednjih godina doneseno više mjera za jačanje gospodarstva i javnih financija, ključno je nastaviti s tim naporima. Potrebna je snažna fiskalna konsolidacija kako bi se stabilizirao javni dug, upotpunjena mjerama za poticanje potražnje - poput ubrzanja restrukturiranja dugova privatnog sektora i povećanja apsorpcije sredstava iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU-a", ističe u izjavi voditelj Misije Johannes Wiegand.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram