Zatvori
Poslovni Puls
11/11/2014

U rujnu nastavljen rast depoziva

Prema posljednjim podacima HNB-a u rujnu su ukupni depoziti poslovnih banaka zabilježili rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini...

Tako su ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju rujna premašili 247,2 mlrd kuna što u odnosu na kolovoz predstavlja rast za 1,5 mlrd kuna odnosno 0,6% dok su u odnosu na kraj 2013. zabilježili rast za 4,1% (+9,7 mlrd kuna). Na godišnjoj razini zabilježen je rast za 3,7% te je tako u odnosu na rujan prošle godine iznos ukupnih depozita viši za 8,8 mlrd. kuna. Pri tome je rast na godišnjoj razini posljedica rasta depozitnog novca za 12,8% te rasta ukupnih štednih i oročenih depozita od 1,9%. Naime, u rujnu je depoziti novac narastao na 43,9 mlrd kuna dok su ukupni štedni i oročeni depoziti narasli na preko 203 mlrd kuna pri čemu su kunski depoziti s godišnjim rastom od 2,4% premašili 43 mlrd kuna dok su oni valutni s rastom od 1,8% premašili 160 mlrd kuna.

S obzirom da devizni depoziti čine oko 78% ukupnih štednih i oročenih depozita rast tečaja EUR/HRK (+0,4%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza. Nadalje, godišnjem rastu depozita prvenstveno je pridonio rast depozita stanovništva koji u ukupnim depozitima čine udio od preko 82% dok su depoziti poduzeća, lokalne države i pomoćnih financijskih institucija zabilježili godišnje stope pada.

Pri tome su depoziti stanovništvu dosegli 167,2 milijardi kuna što je 1,9% više u odnosu na isti mjesec prošle godine odnosno predstavlja rast za 3,1 milijarde kuna. Depoziti poduzeća su s druge strane iznosili 26,7 milijardi kuna što predstavlja godišnji pad od 0,5% (- 129 milijuna kuna).

"Tijekom ove godine očekujemo nastavak blagog rasta depozita pri čemu će depoziti poduzeća biti ograničeni iscrpljenošću domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita. Rastu kunskog izraza depozita mogao bi pridonijeti očekivani blagi rast tečaja EUR/HRK u ovoj godini", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram