Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2014

Jurčić: Vlada je pogriješila kada je povećala stopu PDV-a

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga o poraznom izvješću Europske komisije, koje Hrvatsku smješta na zadnje mjesto zemalja Europske unije, govorili su saborski zastupnici SDP-a i HDZ-a Ivo Jelušić i Ivan Šuker te ekonomist, profesor Ljubo Jurčić...

Jurčić je rekao kako javni dug i deficit nisu stvar samo financija nego cjelokupne ekonomske i društvene politike. Rezultat su politika od prije deset, dvadeset godina. Jednako tako, naglasio je kako je pogrešno vraćati se u prošlost te da je ova vlada uza sve dugove i neriješene probleme naslijedila i industriju od 300 milijardi kuna. Tu industriju podignula je za 1,2 posto, ali je propustila povući mjere koje bi dale još bolji rezultat.

Ako je u međuvremenu došla kriza, moraju se povlačiti nove mjere, a ne one iste koje su i dovele krizu, naglasio je Jurčić.

Jelušiću smeta to što mediji stavljaju naglasak na činjenicu da je Europska komisija Hrvatsku smjestila na zadnje mjesto, a pri tom zaboravljaju da je Hrvatska zemlja koja je posljednja ušla u Europsku uniju. Novac EU-a ne može doći u prvoj godini jer je europska administracija spora i birokratizirana, ustvrdio je Jelušić te dodao da smo tu gdje jesmo već godinama.

Šuker kaže da ljude koji se bave ekonomijom prognoze Europske komisije nisu iznenadile. Svi znaju da bez ozbiljnih reformi nema napretka, za njih je potrebna politička volja koje trenutačno nema. Za njega nije problem ova godina, već to što Vlada na zakonskoj razini ne čini ništa da bi nam iduće godine bilo bolje. Zakoni koji su trebali dati neki pozitivan efekt trebali su biti već doneseni u Saboru, a to se nije dogodilo, naglasio je.

Jelušić je rekao kako je proračun za 2015. u međuresorskoj raspravi te da se mogu očekivati neki pomaci. Izvoz raste, investicije rastu, a trend pada osobne potrošnje želimo promijeniti poreznim izmjenama. Očekuje se da će se bar dio od 2 milijarde koje dajemo građanima kroz porezne izmjene potrošiti i time utjecati na povećanje BDP-a, izjavio je Jelušić.

Kad je riječ o padu potrošnje, Jurčić smatra da je Vlada pogriješila u startu kad je podigla PDV i cijene energenata. Rezovi u ekonomiji koja je pothlađena su veoma štetni, naglasio je.

Smatra i da je kriva percepcija da će nas Europa spasiti. Europa nas neće spasiti - zemlje koje nisu u Europi, poput Turske, imaju veći rast nego mnoge koje jesu u Europi.

Šuker je naglasio kako Hrvatska ima Europu kao trošak, a ne kao dobitak. Kao jedan od problema istaknuo je česte izmjene zakona kojima smo stvorili nesigurnu klimu za ulaganje, kao i taj da su zakoni koji se šalju u Sabor u suprotnosti su Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Pa ga stoga ne začuđuje što je Europa Vladi dala žuti karton.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram