Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2014

Hrvatska inozemnim kreditorima dužna 45,9 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupan bruto inozemni dug krajem srpnja iznosio je 45,9 milijardi eura, pri čemu najviše posto otpada na trgovačka društva, 40,1%, a potom na sektor države, 27,9%...

U odnosu na kraj lipnja, inozemni dug manji je za 0,9%, dok je na godišnjoj razini blago porastao, za 0,1%.

U strukturi bruto inozemnog duga najveći udio pripada ostalim domaćim sektorima, odnosno trgovačkim društvima čiji je bruto inozemni dug s 18,4 milijarde eura činio 40,1% ukupnog duga, što je njihov najveći relativni udio od listopada prošle godine, navode analitičari Raiffeiesenbank Austria u osvrtu na podatke HNB-a.

Slijedi sektor opće države s udjelom u ukupnom dugu od 27,9%, što je njegova najviša razina od veljače 2005. S druge strane, druge monetarne financijske institucije smanjile su svoj udio na 18,2%, najnižu razinu od svibnja 2001.

Krajem srpnja ukupni vanjski dug državnog sektora iznosio je 12,8 milijardi eura, što je 1,1% više u usporedbi s prethodnim mjesecom, dok je na godišnjoj razini zabilježio značajan porast od 1,3 milijardi eura ili 10,9%. U odnosu na kraj prošle godine, državni inozemni dug krajem srpnja bio je veći za 108 milijuna eura ili 0,8%.

Porast inozemnog duga zabilježili su i ostali domaći sektori, odnosno trgovačka društva, čiji je dug krajem srpnja iznosio 18,4 milijardi kuna, što je 0,1% više u odnosu na prethodni mjesec.

Sektor trgovačkih društava prema novom institucionalnom obuhvatu u srpnju bilježi porast vanjskog zaduženja i na godišnjoj razini, za 1,7%, dok je u usporedbi s koncem prošle godine njihov dug povećan za 2,6%.

Druge monetarne i financijske institucije krajem srpnja zabilježile su smanjenje inozemnog duga za 556 milijuna eura u odnosu na lipanj, što je pad od 6,2%. Na godišnjoj je razini, pak, njihov dug smanjen za 1,7 milijardi eura ili 16,6%, dok je u odnosu na kraj prošle godine inozemni dug monetarnog i financijskog sektora smanjen za 802 milijuna eura ili 8,8%.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram