Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2014

EIZ: Ako ne provedemo nužne reforme, stiže MMF

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) revidirao je na niže prognoze kretanja BDP-a i sada očekuje da će u ovoj godini hrvatski BDP pasti za 0,6% (dosadašnja prognoza 0,5%), a u 2015. očekuju blagi rast od 0,2% (prijašnja prognoza 0,7%)...

Mjesečni pokazatelji za treće tromjesečje upućuju na pad industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti, stagnaciju obujma trgovine na malo i usporavanje rasta izvoza, stoji u priopćenju EIZ-a u povodu objavljivanja novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly. Nepovoljne vremenske prilike imale su negativan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, navode iz EIZ-a. Napominju i kako se nezaposlenost smanjuje od proljeća i bitno je manja nego u isto vrijeme prošle godine, ali istovremeno nije došlo do rasta zaposlenosti.

Analitičari EIZ-a očekuju da će se osobna potrošnja u ovoj godini nastaviti smanjivati, uz ukupan pad od 0,3 posto, dok se u 2015. očekuje njezina stabilizacija. Prosječna stopa inflacije u ovoj bi godini mogla biti negativna, minus 0,1 posto, dok se u 2015. očekuje stopa od 1,1 posto. Podaci o vanjskoj trgovini upućuju na to da bi ukupan izvoz roba i usluga ove godine mogao rasti po realnoj stopi od 5,9, a uvoz po stopi od 2,3 posto. Razdoblje suficita u bilanci tekućih transakcija s inozemstvom će se nastaviti, 1,3 posto BDP-a u 2014. i 1,2 posto BDP-a u 2015. godini. Analitičari procjenjuju da bi u ovoj godini stopa nezaposlenosti mogla stagnirati na 20,2 posto, dok bi u 2015. mogla biti ispod 20 posto.

Po mišljenju analitičara Ekonomskog instituta, poduzete mjere u sferi oporezivanja dohotka ne idu u smjeru smanjivanja fiskalnog deficita, a vjerojatno neće imati značajniji učinak na gospodarski rast. 'S obzirom na to da se približavaju parlamentarnih izbori, politička volja za reformama dodatno će slabiti. Međutim, ako se hitno ne poduzmu ozbiljne aktivnosti s ciljem fiskalne konsolidacije, otvorit će se prostor za sve opcije daljnjih događaja uključujući nužnost sklapanja stabilizacijskog programa pod okriljem EU-a i MMF-a', upozoravaju analitičari Ekonomskog instituta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram