Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2014

POZITIVNO: Maloprodaja u rujnu bilježi rast od 1,4 posto na godišnjoj razini

Prema preliminarnim, kalendarski prilagođenim podacima DZS-a promet u trgovini na malo je u rujnu zabilježio realan rast od 1,4% godišnje (nominalno +0,6% godišnje)...

Snažniji godišnji rast pri tome je djelomično posljedica niske baze uzmemo li u obzir da je u rujnu prošle godine promet u trgovini na malo zabilježio realan godišnji pad od 0,5% dok je u rujnu 2012. godišnji pad iznosio 4,5%. Osim toga rastu trgovine na malo vjerojatno je pridonio i rujanski rast prodaje novih automobila.

U odnosu na kolovoz (prema desezoniranim podacima) zabilježen je realan pad prometa u trgovini na malo od 0,3% dok je u nominalnim iznosima zabilježio blagi rast od 0,2%. Realnom padu na mjesečnoj razini pridonio je svakako završetak glavne turističke sezone odnosno značajno smanjenje broja dolazaka i noćenja turista (broj dolazaka turista je za gotovo 60% niži dok je broj noćenja za više od 65% niži u odnosu na kolovoz).

Sezonski utjecaj iz turističkog sektora ocrtava se i na podatke prema izvornim, neprilagođenim indeksima koji ukazuju na pad prometa u trgovini na malo na mjesečnoj razini (-12,3% nominalno odnosno -13,2% realno). Na godišnjoj razini zabilježen realan rast od 3% odnosno nominalan od 1,9%. Za srijedu 12. studenog predviđena je objava konačnog priopćenja trgovine na malo po djelatnostima.

"Unatoč iznadočekivanoj rujanskoj stopi rasta prometa u trgovini na malo, na razini ove godine očekujemo vrlo blagu godišnju stopu rasta od 0,2% pri čemu će negativan doprinos i dalje će dolaziti od visoke razine potrošačkog pesimizma i slabih izgleda za pozitivne pomake na tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram