Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2014

Velika Britanija i Nizozemska moraju uplatiti još 2,7 mlrd. eura u proračun EU-a

Velika Britanija mora uplatiti dodatnih 1,7 milijarda funta (2,1 milijarda eura) u proračun Europske unije zbog dobre situacije u svojem gospodarstvu, javlja BBC, a prenosi HRT...

To je posljedica novog izračuna EU-a, koji određuje koliko svaka država članica mora uplatiti u zajedničku blagajnu na osnovi svojega bruto nacionalnog proizvoda (BNP). Riječ je o otprilike petini godišnje britanske neto uplate u EU proračun od 8,6 milijarda britanskih funta.

Po novom izračunu, Velika Britanija i Nizozemska moraju platiti više, a Francuska i Njemačka trebale bi dobiti povrat novca.

Zahtjev EU-a razljutio je britansku vladu i mnoge konzervativne zastupnike. London novac mora uplatiti do 1. prosinca. Britanski premijer David Cameron i njegov nizozemski kolega Mark Rutte razmotrit će kako bi se ta odluka EU-a mogla osporiti. Od Nizozemske se traži dodatnih 600 milijuna eura, što je Rutte ocijenio kao "neugodno iznenađenje."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram