Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2014

Royal Shell zainteresiran za istraživanje nafte i plina u Jadranu

Predstavnici vodećih svjetskih plinskih tvrtki, energetski stručnjaci i političari okupili su se na energetskom forumu u Londonu. Raspravljali su o tome kako smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu te osigurati nove opskrbne pravce i konkurentnost Europe s obzirom na jeftine izvore energije u SAD-u...

Na forumu britanskog poslovnog dnevnika Financial Timesa (FT) sudjelovao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je predstavio Hrvatsku kao potencijalni novi izvor energenata te čvorište opskrbnih pravaca za jugoistočnu i srednju Europu, javlja HRT.

Naftni div Royal Shell zainteresiran je za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Seizmička istraživanja i prva bušenja važne su strateške odluke za zemlje poput Hrvatske. Znam koji potencijal imate, i to će biti iznimno važno za vašu energetsku budućnost, rekao je Dick Benschop, potpredsjednik multinacionalne naftne kompanije Royal Shell.

Hrvatska bi mogla imati iznimno važnu ulogu u opskrbi plinom zbog svojeg položaja i zbog plinskih nalazišta. Na kraju će se pitati ne samo u Bruxellesu, nego i u Londonu, Parizu, Berlinu i Washingtonu, gdje je Hrvatska u teškim vremenima za Europsku uniju, smatra Alan Riley sa Sveučilišta u Londonu.

Rusija gradi novi plinovod prema Aziji, a to će značiti veliku promjenu za naše tržište, izjavio je predsjednik Unije ruskih proizvođača nafte i plina Jurij Šafranik.

Je li plin pod prijetnjom i ulazi li svijet u novo zlatno doba ugljena; može li plin iz škriljevca preobraziti energetsku kartu Europe; koji su potencijali istočnog Sredozemlja kao dobavljača plina te kako će cijene energenata utjecati na konkurentnost Europe - bile su glavne teme skupa.

Nizozemski Shell, francuski Total, britanska Centrica i ukrajinski Naftogaz neke su od energetskih tvrtki čiji su predstavnici bili na tzv. Europskom plinskom summitu FT-a.

Predsjednik se u britanskoj prijestolnici sastao s gradonačelnicom londonskog Cityja Fionom Woolf i posjetio britansku izložbu inovacija "British Invention and Technology Show". Hrvatski inovatori, koji na izložbi sudjeluju od 1997., na ovogodišnjem sajmu predstavit će se s 15 inovacija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram