Zatvori
Damir Podhorski
16/10/2014

Buncek s kiselim kupusom ili zašto specijalizacija pobjeđuje "svaštarenje"

Neki dan, kolega Miroslav Varga pričao mi je za jedan zagrebački restoran u kojem se priprema samo jedno jelo – buncek s kiselim kupusom. Kaže mi da je restoran pun, krcat i da je nemoguće dobiti stol za ručak. Priča oko tog restorana ponukala me na razmišljanje o sve češćoj temi o kojoj čujem u zadnje vrijeme – da li se u digitalu specijalizirati samo za jednu uslugu ili raditi sve...

Priča se o tome kako tradicionalne marketinške ili kako ih mondeno zovu medijske agencije, zbog pada offline oglašavanja ulaze u online. To je sasvim normalno jer te se agencije bore za svoj opstanak i poziciju na tržištu. Problem nastaje zbog toga što, u trenutku kada te agencije uđu udigitaliju, počinju svaštariti i počinju raditi ono za što im zaposlenici nisu educirani.

Također, sve više čujem o tome da socialmedia agencije počinju raditi AdWords kampanje, web development ili SEO, pa čak i obratno, da AdWords agencije rade Facebook oglašavanje i newsletter kampanje. Ne držim da je to loše, svi se mi borimo za mali komad tržišnog kolača, ali postavlja se pitanje, može li se na taj način klijentu isporučiti kvalitetna usluga.

Vratimo se na onaj restoran s početka priče. Nudi samo jedno jelo. Buncek s kiselim kupusom. Sada zamislite da uđete u restoran koji nudi sljedeće:

• janjetinu s ražnja
• sushi
• dagnje na mornarski
• šarana u rašljama
• čobanac
• fiš
• zagorske štrukle
• biftek s tatrufima

Što mislite, imaju li oni po jednog kuhara zaposlenog za svako jelo ili imaju jednog kuhara za sva jela? I kakav će okus imati recimo šaran u rašljama? Ili dagnje? Ili sushi?

U Escapeu smo se specijalizirali za jedno jelo. Mi imamo zaposleno više kuhara za samo jedno jelo. I svaki od tih kuhara ima svoj tajni začin kojim to naše jedno jelo svakim danom usavršava. Želimo biti restoran u kojem će se za ulazak morati pričekati neko vrijeme, ali restoran čije će se jelo, vrlo rado plaćati (i o njemu pričati).

Budite izvrsni u jednoj ili dvije usluge koju nudite, a ne osrednji ili loši u pet usluga. Vrlo brzo će vaši klijenti shvatiti da ste osrednji i kvalitetu će potražiti drugdje. To će vas više pogoditi nego činjenica što vas nisu pozvali na neki pitch jer niste nudili određenu uslugu, jer kvaliteta je u ovom poslu puno važnija od kvantitete.

Okrenite se usavršavanju, edukaciji, istraživanju, kreativnosti, idejama. Učinite od svog posla nešto o čemu će svi pričati i nešto što će svi htjeti koristiti.

Budite profesionalni, ali opušteni, i svaki dan radite na sebi i podizanju svog posla na višu razinu. Ne pratite uvijek trendove, ponekad je bolje biti specijaliziran i biti najbolji, nego se rastrgati na nekoliko strana i svaštariti.

Učite na našem primjeru i na primjeru restorana s buncekom i kiselim kupusom, napravite svoje prepoznatljivo jelo i pustite korisnike da odluče koliko ste dobri. A sami znate da svakim danom možete postati još bolji.

Damir Podhorski je direktor i član Uprave tvrtke Escape - specijalizirane za internet marketing i oglšavanje

Napomena: PoslovniPuls ima poslovnu suradnju s tvrtkom Escape d.o.o.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram